Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ljusnande framtid för körsbär i Harlösa

Den amerikanske forskningsledaren och körsbärsexperten James Nugent besökte Hans och Gertrud Jönssons körsbärsodling.

Foto: lisbeth westerlund
Snart mognar körsbären i Harlösa. Foto: Lisbeth westerlund
Körsbär odlas och förädlas allt mer runt om i världen.

I Tyskland tar körsbärsjuice till och med marknadsandelar från öl. Även i Sverige ökar intresset.


- Det är de positiva hälsoeffekterna som påverkar försäljningen, säger James Nugent, forskningsledare och körsbärsexpert vid Michigan State University i Travers City, Michigan.

Där ligger USA:s centrum för forskning och marknadsföring av körsbär. Forskningsstationen har lockat till sig svenska odlare och nyligen var körsbärsexperten James Nugent och hustrun Toddy, som driver familjens egen körsbärsodling, på besök i Skåne.


De hälsade bland annat på hos Hans och Gertrud Jönsson som har tretusen körsbärsträd i Harlösa. De nickade igenkännande när Gertrud Jönsson berättade om sorterna och de granskade de snart mogna bären tillsammans.


Runt den sex hektar stora odlingen har familjen Jönsson planterat poppel för att skydda de vindkänsliga bären, precis som man gör i USA. Och Harlösafamiljen odlar precis som familjen Nugent en mindre mängd söta körsbär bredvid surkörsbären, vilka säljs till en uppköpare i Köge i Danmark.

- Surkörsbär föredrar i allmänhet kyligare sommarklimat och behöver kalla vintrar. I USA odlas bären i Michigan och nära de stora sjöarna i norr. Det ser ut som om det finns liknande områden i Skåne och Blekinge, säger James Nugent.


De söta körsbären och bigarråerna odlas för att ätas färska och finns till salu i de flesta länder. Surkörsbär som är den stora produkten behandlas i olika processer innan de säljs som juice, ingredienser i bakverk, körsbärsvin, snacks, torkade till russin och numera också som hälsomedicin i koncentrerad form.


Enligt James Nugent har upptäckten av körsbärets hälsobringande egenskaper kraftigt ökat intresset för bäret. Och den växande marknaden med högre priser är till gagn för odlarna. Dessutom har ny teknologi förenklat skördearbetet.


- Plockningen av körsbär är inte så arbetskrävande som till exempel plockning av vinddruvor och äpplen eftersom den numera har mekaniserats.

I Sverige är körsbär fortfarande en liten gröda. Här odlas cirka 200 hektar surkörsbär och 50 hektar söta körsbär. De söta bären odlas överallt medan surkörsbärsodlingarna företrädesvis ligger i Blekinge och i Harlösa och Rörum i Skåne.


- Fruktodlare är ett utdöende släkte, antalet odlare minskar. Men de som är kvar de utökar, berättar Mats Martinsson i Blekinge Körsbärsodlarförening som på olika sätt försöker uppmuntra odling av körsbär.

Han tror att intresset för körsbär kommer att öka i Sverige när allmänheten får kännedom om körsbärets nyttiga innehåll.


- Javisst, det är ett steg i rätt riktning. Men än så länge finns nästan ingen som tar hand om körsbären här. Det är bara Önos och ett musteri som gör körsbärssaft. Nästan alla bär går via Köge i Danmark till Tyskland där det finns en jättemarknad. Tyskarna är mer angelägna om sin hälsa och det är till och med så att körsbärsjuice nu tar marknadsandelar från ölet.

Gertrud Jönsson i Harlösa visste att körsbär är nyttiga men kände inte till att körsbär innehåller antiinflammatoriska ämnen och att de är fulla av antioxidanter.


- Det låter väldigt spännande. Får man fram sådana här ämnen blir många fler människor intresserade av att framställa produkter av dem. Idag finns det tyvärr ingen i Sverige som tar hand om körsbären, säger hon.
Gå till toppen