Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Belöning till barn som släckte skogsbrand

Lunds brandförsvar belönade de sex barn som släckte en skogsbrand utanför Genarp tidigare i år. När räddningstjänst kom till platsen var branden redan släkt.

LUND/GENARP. En skogsbrand utanför Genarp i våras kunde ha fått vådliga konsekvenser. Men tre barnfamiljer på utflykt fann på råd. Barnen ilade fram och tillbaka till en bäck i närheten och hämtade vatten. Och efter en riktig kämpainsats var branden släckt.


På fredagen fick de sex barnen sin välförtjänta belöning vid en ceremoni hos Lunds brandförsvar.

- Vi är mycket tacksamma för er insats, sade Sune Hylén från Brandförsvarsföreningen i Skåne och överräckte diplom och 500 kronor till Pierre Orsander, Bunkeflostrand, Rebecka, Tim och Desirée Ekberg, Höllviken, samt Pontus och Christoffer Lundgren, Malmö.


Desirée Ekberg får hjälp att ta på sig brandmanskläderna. Tillsammans med Tim Ekberg och Pierre Orsander blev hon och tre andra barn belönade för att ha släckt en skogsbrand. Foto: Anna Simonsson


Tillförordnade brandchefen Mats Paulsson överlämnade datorspel.

- Där kan ni bland annat lära er hur man agerar vid bränder, så att ni blir ännu duktigare än ni redan är.


Under promenaden i skogen vid Kullastugan kände barnen att det luktade brandrök.

- Vi trodde att någon grillade, men när vi såg att det brann ropade vi på våra föräldrar, berättar tioårige Tim Ekberg.


Elden hade fått fäste i gräs och sly på ett cirka 200 kvadratmeter stort område.

- Först blev jag lite rädd, säger nioåriga Desirée Ekberg, som tillsammans med de andra barnen sprang i skytteltrafik till en bäck intill för att hämta vatten i muggar och flaskor.


Barnen hjälpte också till med att plocka undan pinnar och andra brännbara saker från marken. Någon av föräldrarna doppade kläder i bäcken och svepte dem över marken för att få bukt med elden.

- Hade vi kommit ett par minuter senare hade det tagit fyr i ett träd, säger Tim.


När räddningstjänsten kom till platsen kunde brandmännen konstatera att branden var släckt. Den hade troligen startat i en stubbe när en person försökt göra upp eld för att koka kaffe.

- Det var högt och torrt gräs och om ni inte hade ingripit kunde branden ha blivit hur stor som helst och krävt mycket stora resurser, förklarade räddningsledaren Arne Olsson och tillade:

- Det var förträffligt gjort. Ni agerade helt enligt skolboken.


Efter att ha huggit in på den stora prinsesstårtan bjöd brandmännen Jörgen Olsson och Jan Nilsson på en åktur, som avslutades med att barnen hissades upp i stegbilens korg.

- Kul, tyckte Desirée. Jag kunde se ända till Öresundsbron och till den skog det brann i.
Gå till toppen