Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Revylivet leker för Brost

Johannes Brost har det hektiskt just nu. Han är aktuell med två föreställningar och någon gång under veckan hoppas han att hinna träffa Mick Jagger.

Juli innebär bråda dagar för Johannes Brost. Sedan en månad tillbaka spelar han med i "Kaos i folkparken" på Fredriksdalsteatern i Helsingborg, han är inblandad i revyn "Att bada eller inte bada" som har premiär i Laholm i kväll och dessutom hoppas han någon gång under veckan få några timmar över till att träffa polaren Mick Jagger som snart kommer på Sverigebesök med Rolling Stones.

- Jag skulle egentligen ha varit konferencier på konserten i Globen, men det krockade med teatern.


Johannes Brost, i Helsingborg, där han nu ska spela teater på Fredriksdalsteatern. I bästa - eller värsta - fall lyckas han locka polarna i Rolling Stones till Helsingborg också. Foto: Anette Eriksson

Johannes Brost är bekymrad. Med sju föreställningar i veckan är det inte lätt att hitta en lucka i schemat, men tack vare en spelledig måndag hoppas han kunna smita till Stockholm på söndag. Hur smidigt det nu går att ta sig dit från Helsingborg sent på kvällen.

- Nu ska vi se, då spelar vi fram till nio, grubblar han. Jag ska försöka ta mig upp så att jag får se slutet av konserten i alla fall.


Det osannolika radarparet Jagger och Brost lärde känna varandra i Malmö 1965, då Stones-sångaren tillsammans med bandkamraterna Brian Jones och Keith Richards trillade in på West End Club II, som Johannes drev tillsammans med Ola Ström på Per Weijersgatan.

- Det var under deras första Europaturné och det fanns inte så mycket att göra för en rockmusiker i Malmö. Det enda vi kunde erbjuda på klubben var klass 2-öl och ost- och skinksmörgåsar och där kommer Mick och frågar "Is there any party going on here?".

- Till slut hamnade vi på en fest hos en tjej i en stor villa i Limhamn. Sen flyttade Stones mer eller mindre in hos Ola Ström, som var ensam den veckan i sina föräldrars åttarummare på Fersens väg.


Men i år får alltså festandet med Rolling Stones stå tillbaka för sommarlustspelet "Kaos i folkparken" som Johannes Brost spelar på Fredriksdalsteatern tillsammans med bland andra Eva Rydberg, Ewa Roos och Björn Gustafson.

- Jag var på Fredriksdal för många år sedan och såg Nils Poppe, men jag har inga direkta minnen från det tillfället. Däremot var jag där igen förra året och blev imponerad. Förut var det mer av "Nils Poppe Show", men Eva Rydberg har utvecklat det till mer av ett ensemblespel.


Det är tydligt hur smickrad Johannes Brost är över att ha blivit värvad till Fredriksdalsteatern. Sedan ett par år brukar han

spela nummerrevy i Laholm på somrarna, men i år lockade utomhusteater i Helsingborg så mycket att han nöjer sig med att producera Laholmsrevyn. Föreställningen "Att bada eller inte bada" får nöja sig med Tomas Bolme, Stig Grybe och Beatrice Järås som affischnamn.

- Revyn är mitt tack till Laholms kommun. På min 50-årsdag fick jag en stig uppkallad efter mig där och jag blev även utsedd till kommunens andra hedersmedborgare. Den första är Björn Hellberg.


Johannes Brost säger att han aldrig har behövt söka ett enda jobb, eftersom telefonen alltid har ringt lagom till att ett engagemang gått mot sitt slut. Trots att han alltid har jobbat i ett högt tempo, har det inte blivit särskilt många huvudroller. Däremot är han övertygad om vilken roll han kommer förknippas med i framtidens nöjeslexikon.

- Det kommer till exempel inte att stå att jag har jobbat fyra år på Unga teatern på Malmö stadsteater och det kommer nog inte stå någonting om min tid på Stockholms privatteatrar. Förmodligen skriver de någonting om att jag gjorde julkalendern med Sif Ruud och det går väl inte att komma ifrån den där båtserien som jag håller på att förtränga.
Gå till toppen