Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Visumstrul hotade resan

Efter den 11 september 2001 införde USA hårdare regler för utländska medborgare som vill ha visum för att besöka landet. En turkisk medborgare från Malmö var nära att inte komma iväg på sin drömsemester till USA.

Yuksel Türk småpratar lite med posttjänstemannen på Rocents tobak i Malmö när han ska skicka sin ansökan om visum för en semesterresa till USA.

- Jaså, du ska åka till USA. Du kan glömma att du får visum.

Posttjänstemannen har erfarit den förändrade attityden efter 11 september 2001. Yuksel Türk är inte orolig, borde han vara det? Visumansökan poststämplas i slutet av februari.


22-åriga Yuksel Türk och 20-åriga Ebba Dahl har sparat länge till drömresan. Tio dagar i New York, staden de sett på film. Den 26 maj klockan 07.20 bär det av. Nu är det bara fyra månaders väntan som återstår.

Yuksel Türk har turkiska föräldrar och har levt hela sitt liv med dem i Malmö. Gått på Värnhemsskolan, spelat fotboll på Rosengård norra, jobbat nästan tre år som maskinoperatör på Posten och mött kärleken - Ebba Dahl som jobbar vid samma maskin.


Inget har skilt honom från andra Malmöbor. Det skulle vara att han har turkiskt och inte svenskt medborgarskap, men han har aldrig tänkt så mycket på det. Det kostar 1 500 kronor att söka medborgarskap i Sverige och när man går i skolan är det inte pengar man hostar upp om man inte måste. Dessutom kunde man tidigare inte vara både svensk och turkisk medborgare.


Hur som helst, han vet att han behöver visum för sin semesterresa till USA. Sverige ingår som en av 27 stater i vad som kallas Visa waiver program, vilket innebär mildare visumregler i förhållande till USA. Turkiet ingår inte.

Yuksel Türk fyller i två olika formulär - DS-156 och DS-157. Det senare gäller bara män i åldern 16 till 45. Han skriver upp de länder han varit i de senaste tio åren, alla organisationer han jobbat eller varit medlem i och uppger detaljer kring sin militärtjänstgöring. På frågan om han tränats i att framställa biologiska vapen svarar han nej.


Amerikanska ambassaden hör av sig två gånger. Andra gången är en liten ruta ikryssad längst ner på pappret: Intervju i Stockholm. Detta är första gången Ebba Dahl tänker "det här händer inte". Det unga semesterparet tar ledigt från jobbet den 18 mars och startar bilen klockan halv fyra på morgonen för att vara på Dag Hammarskjölds väg i Stockholm i tid till intervjun.

- Det ser inte ljust ut för dig, säger kvinnan på ambassaden.


Hon menar att Yuksel Türk inte har något som binder honom till att återvända till Sverige. Han bläddrar fram anställningsintyget i pappersluntan i ambassadtjänstekvinnans hand och pekar på den ikryssade rutan där det står "fortfarande anställd". På svenska, vilket kvinnan inte förstår. Klockan är 11.30 och ambassaden stänger klockan 12. Klockan 11.55 faxar Yuksel Türks chef ett intyg till ambassaden.


En bit ifrån ambassadbyggnaden finns en kiosk där de köper läsk medan de pratar lite med en man som visar sig ha sitt ursprung i Irak. Han berättar om när han och familjen skulle på en kusins bröllop i USA för inte så länge sedan. För att kunna styrka att de inte skulle stanna i landet var de tvungna att lämna kvar lillebror i Sverige.


26 maj, äntligen. De tänker äta frukost på Kastrup och tar därför tåget via bron redan klockan fem på morgonen. I avgångshallen lägger de bagaget på rullbandet, visar sina biljetter och pass. Tjänstemannen slänger en snabb blick på Ebba Dahls pass. Det röda passet med halvmånen och stjärnan på framsidan bläddrar han däremot länge i, lutar sig tillbaka.

- Nej, du kan inte åka, konstaterar han och slänger tillbaka passet. Var är ditt engelska visum?

"Det här händer inte", tänker Ebba Dahl.


Vad Yuksel Türk behöver är ett transitvisum för att uppehålla sig på Heathrows flygplats i en timma. Transitvisum? Han har aldrig hört ordet. Klockan 07.20 äter de frukost utanför brittiska ambassaden vid Österport i Köpenhamn och ett flygplan lyfter från Kastrup.


För att skriva ut ett visum behöver tjänstemannen flygnumret till det ombokade planet, för att få boka om planet till dagen efter behövs visum. Telefonen på ambassaden är inte till utlåning, British Airways kontor är på flygplatsen och väskorna är tunga. Tre vändor till stationen senare - för att växla pengar och ringa - sitter visumet fastklistrat i det vältummade passet.


Det är förvånade familjemedlemmar som öppnar dörren i Malmö på eftermiddagen.

- Jag trodde ni skulle åka till New York, säger lillasyster.

- Det ska vi! säger Yuksel Türk, efter att hans respartner lyckats få flygbolaget, hotellet och jobbet att flytta fram hemresan två dagar.

Drömresan ska vara i tio dagar.


Vid lunchtid den 27 maj visar han triumferande fram sitt pass med visumen. Paret dricker kaffe innan de ska gå på planet. Det är lång kö till den sista passkontrollen men det går fort eftersom passkontrollanten bara slänger en snabb blick på varje pass. Kontrollanten lutar sig tillbaka när han får Yuksel Türks pass i handen. Han bläddrar fram och tillbaka:

- Du kan inte åka.


Ebba Dahl har tappat räkningen på de gånger hon tänkt "det här händer inte".

- Du måste ha Schengenvisum, säger passkontrollanten och slänger passet hårt i bordsskivan.

- Schengenvisum, Schengen-visum! upprepar han.

Yuksel Türk visar sitt svenska uppehållstillstånd som suttit i passet hela tiden och det visar sig att ett svenskt uppehållstillstånd är ett Schengenvisum. Passkontrollanten slänger tillbaka passet. Alla stirrar.

Så går de på planet och Ebba Dahl slår ut med armarna och ler med hela ansiktet.


New York-vistelsen är fantastisk. Times Square finns verkligen, i Central Park blir de tillfrågade om de vill vara med i en filminspelning, i Brooklyn Heights går de på restaurang och ser stadens silhuett och New York-borna pratar fort när man ska försöka välja vilken av tio brödsorter man vill ha till sin sandwich.

- Gula taxibilar och allt! Det är värt allt!

Tillbaka i Sverige skickar Yuksel Türk in en ansökan om svenskt medborgarskap.
Gå till toppen