Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bin på bröllopsresa till Väderön

Svensk biodling är på utdöende, men på Hallands Väderö finns det hopp. Här surrar 10 000 attraktiva drönare i luften, väl skyddade av havet. Hit kommer bidrottningar från hela landet för att ge sig ut på bröllopsresa.
- Gud nåde den som tar med sig en drönare ut på ön, säger Hans Sahlin och granskar ett av alla de minibisamhällen som i dag ska följa med båten från Torekov.

Vilda bin kan inte ta sig ut till ön på egen hand. Om en drönare skulle smita med i drottningens resesällskap saboteras avelsarbetet som pågått på ön i fyrtio år.

- Jag tar hit mina drottningar för att få bättre parningar. Hemma i byn kan de ju få tag på vem som helst, säger Jan-Axel Lindeberg som åkt ända från Jönköping med åtta drottningar.


Biavelsstationen på Hallands Väderö är äldst i landet, och Hans Sahlin har varit föreståndare ända sedan starten 1964. Samma år skickade Gösta Nilsson ut sin första drottning till ön. I dag bär de fortfarande sina trälådor fulla av bin tillsammans.

- Jag ska titta till mina 24 drottningar och se så de har mat. Om de har börjat lägga ägg tänker jag ta hem dem, säger Gösta Nilsson.


Det är både bin och gammal vänskap som håller ihop alla de grånande männen. De ses på avelsstationen varje onsdag. I dag är de bara sju. På 1980-talet kryllade här av folk. Då kunde stationen ha 700 drottningar samtidigt. I dag är här bara 50.

Den svenska binäringens framtid ser dyster ut. Antalet bisamhällen halverades mellan år 1985 och år 2000. I vintras dödades dessutom vart femte bi av virussjukdomar och hastiga väderomslag.

- Jag förlorade 45 av mina 120 samhällen i vintras. För mig innebar det en smäll på mellan 100 000 och 150 000 kronor. Så nu få jag ägna mig åt att producera nya bisamhällen i stället för honung, säger Jan-Axel Lindeberg.


Väl ute på ön lastar Hans Sahlin trälådorna på sin eldrivna lilla flakbil. De nya drottningarna och deras hov ska inrättas i ytterhusen, som står utplacerade likt brevlådor inne i skogen. Heinrich Valtentat letar förgäves efter drottningen han tog ut till ön i förra veckan.

- Så här dags på dan ska hon vara hemma. Det måste ha hänt henne något när hon flugit ut för att para sig, säger han och söker vidare efter nästa drottning.

Drottningen firar bara bröllop en gång i livet. När hon är omkring tio dagar möter hon tio till femton drönare i luften. Alla drönarna dör när de gjort sin insats.

- Drottningen kan sen lägga nästan 3 000 ägg per dygn. Tänk den som hade en sådan ägghöna.


För att undvika inavel ska han i dag byta ut en av de fyra drottningar som arbetar heltid på ön och som är experter på att producera drönare. Drottningen, som kom från Norrköping förra året, har gjort sitt. Nu ska drottningen från Borlänge ta över. Han har valt henne med omsorg.

- På en kvart kan jag se vilken personlighet som finns i ett samhälle. Om jag bankar i bordet till exempel ska bina inte reagera. De får på sin höjd lyfta antennerna.


Avelsarbetet går ut på att få fram fromma bin som inte svärmar i onödan och som samlar in goda skördar. Det man lyckats bäst med hittills är fromheten.

- Nuförtiden kan vi arbeta i shorts utan skyddskläder. Bina behöver inte bli frommare än de är i dag.

Om den nya drottningen ska få bisamhället på ön att börja jobba för henne måste hon, som Hans Sahlin säger, bjuda på knark. Hon hålls därför skyddad inne i samhället några dagar tills arbetsbina hunnit smaka på hennes feromoner, som det egentligen heter.


När alla drottningarna har tittats till samlas pensionärerna över en kopp kaffe.

- Det vore trevligt om det kom lite fler kvinnor hit. De har bra handlag med bin och kommer säkert bättre överens med drottningarna, säger Hans Sahlin med ett bi krypande nerför skjortkragen.


FAKTA bi-sysslor

* Drottningen är ett flickbi som fått kunglig mat och som därför blivit större än alla de andra. Det är hon som lägger alla äggen.

* Arbetsbi är ett flickbi som fått sämre mat och vars äggstockar därför blivit förkrympta. Hon matar drottningen och samlar nektar.

* Drönare kommer från obefruktade ägg och bär bara på sin mammas arvsanlag. När de parar sig för de drottningmammans egenskaper vidare. Drönarna varken sticks eller arbetar. De dör när de varit med om en kärleksakt.
Gå till toppen