Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Spelkonvent inte bara för nördar

Luften är unken och tung. Stämningen tyst och koncentrerad.Från i torsdags klockan 18 till söndag klockan 16, dygnet runt, samlas spelentusiaster från södra Sverige i Kombihallen på Stadionområdet i Malmö. Tålamod, uthållighet, koncentration och ödmjukhet är deras signum.

MALMÖ.

- Här spelas spel i alla dess former, figurspel, brädspel, kortspel, rollspel och dioramaspel, säger spelkonventets arrangör Björn Nilsson från föreningen SydCon.

Själv är han en riktig eldsjäl. Och tycker inte att epitetet nörd är helt fel.

- Det är väl inget negativt med det. Alla spelar spel. Skillnaden är att vi spelar tidskrävande och kunskapskrävande spel, konstaterar han.


En tredjedel av lokalen är fylld av spelare som spelar någon av de två Warhammerversionerna 40 K eller fantasy.

För att kunna spela måste man ha läst minst 50 sidor i regelboken och för att vinna hela turneringen krävs instudering av flera tusen sidor. Så visst är de ett segt och fokuserat släkte, spelnördarna.


Spelkonventet drar cirka 500 besökare som de flesta deltar i spelen på ett eller annat sätt. De flesta är inte helt oväntat killar, bland de drygt hundra personerna som spelar Warhammer syns bara två tjejer. Och bland kortspelarna är det lika tunnsått.

Många av spelen jobbar med den gamla hederliga dynamiken mellan ont och gott. Men de båda spelveteranerna Anders Ive, doktorand i datavetenskap på Universitetet i Lund och Olof Lindqvist, rektor på en skolan i Billeberga, försöker tänka i andra, inte fullt så svart-vita termer.


Tillsammans har de gjort rollspelet Die of fate. Ett slimmat rollspel för heltidsarbetande som inte har all tid i världen att lägga på sitt fritidsintresse. Ett spel som "bara" tar fyra timmar att spela och där spelarna möter såväl snälla troll som egoistiska monster.

- Vi gör inga onda monster. Vi gör dem neutralt egoistiska eftersom vi inte vill resonera i termer av goda och onda, säger Olof Lindqvist som tycker att i skydd av de goda och de onda kan de goda utföra vilka hemska gärningar som helst och ändå vara goda.


Både Olof Lindqvist och Anders Ive har spelat spel sedan början av 80-talet. För 13 år sedan var de med i samma rollspelsförening i Växjö och på den vägen är det.

Förutom rollspelet har de gjort ett brädspel, ett strategispel med namnet Adogit. Spelpjäserna är handgjorda i tenn. Regelboken är föredömligt tunn.

- Det saknas enkla spel och det är därför tillväxten bland spelarna är dålig. Vilken tio- eller elvaåring orkar läsa hundratals regelsidor?, frågar sig Olof Lindqvist.
Gå till toppen