Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Vi var diplomater mitt på stridslinjen"

- Det kändes som man blivit uttagen till landslaget.
Jens Hallonsten från Malmö var en av de nära 900 soldater som blev uttagen till FN-tjänsten i Bosnien på våren 1993.

Den svenska bataljonen skulle byggas upp av pansarskyttesoldater. Pliktverket gjorde en specialkörning av sina register för att hitta just dessa soldater och fann bland andra Jens Hallonsten.

Jens Hallonsten är 38 år idag. Gift familjefar med en son på drygt två år. Någon mer FN-tjänst blir det knappast, inte nu när han har barn.


Den första utlandstjänstgöringen gav mersmak. Jens Hallonsten åkte ner till Bosnien igen med den fjärde bataljonen sommaren 1995.

- Det var många från den första bataljonen som åkte ner igen då, grupptrycket blev stort. Fast för många var det ingen bra lösning att åka ner igen.

Han fick inte nog då heller utan anmälde sig än en gång 1998. Men det blev ingen mer resa.

- Fast var inte ute efter action. Jag är nog mer praktiskt lagd, gillade grupp- och lagandan.


Vad menar du med laganda?

- Jag har ju själv valt att åka och då gäller det att ta svårigheterna. Vi ville visa att vi var duktiga och så bet vi ihop lite extra bara därför.

Idag är han fackordförande för de cirka 250 civilanställda på polisen i Malmö. Dessutom har han ett företag i multimediebranschen tillsammans med en kompis.


Det som etsat sig fast mest var de sista veckorna nere i Bosnien. Jens Hallonsten och hans grupp fick i uppdrag att upprätta en checkpoint mitt emellan de stridande fraktionerna i byn Dastansko.

- Vi skulle vara "diplomater" mitt på stridslinjen. Det var ett farligt uppdrag och vi fick slänga oss i skydd stup i kvarten eftersom de sköt med haubitsar runt omkring oss. Vi hade 24 timmar på oss, vi slet som myror och vi klarade det. Och överlevde.
Gå till toppen