Ekonomi

Tillfälliga id-nummer används för momsfusk

Bilimportörer utnyttjar att numren i bilregistret inte syns i skattedatabasen.

Personer som ännu inte har fått svenskt personnummer utnyttjas för att importera bilar utan att betala moms.


Organiserade ligor har upptäckt att Vägverket ger dessa personer tillfälliga registreringsnummer som inte syns i skattemyndigheternas datorer.

Dessa registreringsnummer används som tillfälliga personnummer vid bilköp.


Totalt beräknas 40 000 bilar vara registrerade på personer som saknar svenskt personnummer. Hos skattemyndigheterna misstänker man nu att flera tusen av dessa bilar har köpts av brottslingar som importerat lyxbilar från bland annat Tyskland utan att betala svensk moms. Ett skattefusk som omfattar flera hundra miljoner kronor.


- Vi har upptäckt en härva där 400 bilar importerats från Tyskland utan att betala svensk moms där bilarna hos Vägverket var registrerade på personer som saknade personnummer och därför enbart hade tillfälliga registreringsnummer uppgivna i bilregistret, säger Anders Fagerlund, skatterevisor vid skattemyndigheten i Trelleborg och projektledare för bilinförselprojektet i Skåne.


Han berättar att den organiserade brottslighet som importerar bilar utan att betala svensk moms har upptäckt en lucka i det svenska kontrollsystemet.


Enligt ett äldre regelverk kunde personer utan svenskt personnummer ansöka hos Vägverket om att få ett tillfälligt registreringsnummer i samband med bilköp. Enda kravet var att personerna uppgav en adress i Sverige där de bodde eller hade för avsikt att bo. Vägverket skickade sedan ärendet vidare till skattemyndigheten för inregistrering.


Någon uppföljning av dessa så kallade 699-nummer görs sedan inte. Hör inte bilägaren av sig finns numret kvar oavsett om personen flyttat hem till sitt hemland eller fått ett svenskt personnummer.


- En liga i Malmö kom underfund med att man kunde bedriva handel med bilar med hjälp av dessa tillfälliga registreringsnummer som syns i bilregistret men inte i skattedatabasen. Det kunde sitta en kille i Belgien och ansöka om ett tillfälligt registreringsnummer för ett svenskt bilköp eftersom han uppgav att han skulle vistas i Sverige. En månad senare fann vi 100 bilar registrerade på detta registreringsnummer, säger Anders Fagerlund.


För att hindra missbruk av tillfälliga registreringsnummer infördes för några år sedan ett nytt system med så kallade samordningsnummer i avvaktan på att bland annat bilköpare skulle erhålla ett svenskt personnummer. Fördelen med samordningsnummer är att de automatiskt upphör i samband med att personen tilldelas ett svenskt personnummer. Men även samordningsnummer kan missbrukas. Främst är det dock det stora antalet äldre tillfälliga registreringsnummer som används av den organiserade brottsligheten.


Anders Fagerlund berättar att man upptäckt flera olika sätt att skattefuska i samband med bilhandel.


Nästan nya lyxbilar importeras från Tyskland. Formell köpare är ett svenskt företag som på pappret ägs och drivs av socialt utslagna personer. Dessa så kallade målvakter får en eller ett par tusenlappar för besväret att skriva på pappret. När skattemyndigheterna begär in momspengar från bolaget försätts det i konkurs sedan brottslingarna som är bolagets dolda ägare smitit med pengarna.


Lyxbilar, ofta Mercedes i 500- och 600-klassen, uppges ha blivit sålda till en person bosatt i Norge. Någon moms behöver därför inte betalas för bilen. Men innan bilarna hinner lämna Sverige omregistreras de på ett "målvaktsbolag" som struntar i att betala in momspengarna. På en enda bil kan det handla om över 100 000 kronor i undanhållen moms. Flera sådana här falska transaktioner görs varje månad har skattemyndigheten upptäckt.


Begagnade pickupbilar från Toyota, Nissan och Isuzu köps in och lämnas till en skum skrothandlare som skriver ett falskt intyg om att bilarna har skrotats. Då får säljaren utbetalt en skrotningspremie på 1 700 kronor. Men i själva verket lagas bilarna med svart arbetskraft, körs med lastbil till Hamburg där de sedan skeppas till Nordafrika för att säljas.
Gå till toppen