Nyheter

Stora Hotellet i Hörby hotas av parkstrid

Per Olof Skerup, ägare av Stora Hotellet i Hörby, planerar att bygga om restaurangen och den stora festsalen till lägenheter och galleria. Ansökan om bygglov är inlämnad till Hörby kommuns byggnadsnämnd.

HÖRBY. Per Olof Skerup är både förbannad och besviken på Hörby kommun, framför allt på de socialdemokratiska politikerna:

- Det bedrivs hetsjakt mot mig. Jag har på alla sätt försökt komma överens med kommunen, men förgäves. Nu har jag tröttnat.


Stridsfrågan är den uteblivna parken bakom hotellet. När Per Olof Skerup köpte Stora Hotellet av kommunen ingick inte markbiten längs Hörbyån i affären.


Kommunen tänkte göra en park på området, projektet togs upp på tekniska nämndens investeringslista för i år. 50 000 kronor skulle avsättas i år, resterande 300 000 nästa år.


Men genom ett s-förslag slopades projektet, kommunen måste spara.

- Jag har i dag tio lägenheter i hotellet och jag har lovat mina hyresgäster en parkanläggning, säger Per Olof Skerup. De skall inte behöva ha utsikt över en asfaltyta med biltrafik.


Per Olof Skerup har erbjudit sig att bekosta parkanläggning - och att köpa markbiten och anlägga parken.


Det har blivit nobben. Bland annat med motiveringen att kommunen inte får lov att sälja parkmark.

- Saken är bara den, att i detaljplanen är området inte inlagt som parkmark.


- Jag har investerat 17-18 miljoner kronor i hotellet, både invändigt och utvändigt. Då tycker jag inte det är för mycket begärt, att kommunen bidrar med en liten slant för att ställa i ordning parken.


Nu skall hyresgästerna i stället få tillgång till hotellträdgården.


Per Olof Skerups planer ser ut så här:


Stora festsalen på andra våningen förvandlas till två suterränglägenheter.


Ytterligare tre lägenheter byggs på andra och tredje våningen.


I restaurangdelen blir det en galleria med ingång från trädgården. Det blir en gång fram till huvudentrén, på båda sidor om gången byggs företagslokaler. Det kan bli plats åt sju företag.


Adel Sawirs arrenderar, genom sitt bolag Nöjesstället i Hörby AB, restaurangen, nattklubben och festsalen.

- Han är informerad om mina tankar, säger Per Olof Skerup, och vi skall ha ytterligare diskussioner inom kort. Möjligen kan en del av restaurangen bli kvar.


Vid en ombyggnad kan Per Olof Skerup öka sina intäkter med 600 000 kronor om året genom att få ut ett högre kvadratmeterpris.

- Med den inställning kommunen har till hotellet har jag ingen anledning att subventionera verksamheten längre.


Hotellet rymmer - förutom restaurang, nattklubb, festsal och övernattningsrum - Hörby kommuns företagshälsovård och träffpunkt, Berras Massage samt en advokatfirma. I källarplan finns bland annat konferenslokaler.

FAKTA

Stora Hotellet

Den 25 maj 1901 var det feststämning i Hörby, då invigdes Stora Hotellet med bal och supé. Entréavgiften för män var tre kronor, för kvinnor två kronor.

Hotellet ritades av gästgivaren Nils Persson 1897, men det dröjde således något år innan arkitekt Alfred Arwidios, Malmö, förverkligade byggnadsidén.

Stora Hotellet drevs i privat regi till 1940-talet, då Skar tog över. Det fungerade bra till början av 1970-talet, då restaurangbolaget började få lönsamhetsproblem i Hörby och stängde hotellet.

En omöjlig situation, ansåg Hörby kommun och köpte byggnaderna och arrenderade ut hotell- och restaurangrörelsen.

Källarmästare Torsten Vollmer var i flera år krögare på hotellet, efter honom kom och gick arrendatorerna.

I juli 1988 tillträdde Ronny Persson samt systrarna Cecilia, Charlotte och Katarina Ekblad som arrendatorer och hotellet blomstrade upp igen under en period.

År 1998 köpte Per Olof Skerup hotellet av Hörby kommun för två miljoner kronor.

I förrfjor invigdes en tillbyggnad av hotellet, sportbaren Offside på 400 kvadratmeter. Den berörs inte av Per Olof Skerups ombyggnadsplaner.
Gå till toppen