Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anderssons söner på väg att ta över

Börsen tycker han är ett nödvändigt ont för företag med stort behov av riskkapital. Affärsmannen Rune Andersson vill hålla familjeföretaget Mellby Gård AB undan aktiemarknadens obarmhärtiga strålkastarljus.

Nu förbereder han sina tre söner på att ta över familjeimperiet som bakom det anonyma gårdsnamnet har ett eget kapital på två miljarder kronor och hel- eller deläger bolag som omsätter 3,5 miljarder kronor.

Själv fyller Rune Andersson 59 år i mitten av oktober och börjar så smått trappa ner på arbetsveckorna. Förra året avgick han som styrelseordförande för Trelleborgskoncernen. Strax före jul lockade han över sin forne medarbetare Anders Bülow till vd-jobbet för familjens holdingbolag.

Anders Bülow har varit dotterbolags-vd i Trelleborgskoncernen och avgick som vd för det då krisdrabbade gruvföretaget Boliden för ett par år sedan.

Båda herrarna har varit med om såväl succéer som fiaskon.

Boliden blev en flopp som eget börsföretag i Canada och fick räddas undan konkurs hem till Sverige av Rune Anderssons tidigare kompanjon Carl Bennet.


Själv flyttade Rune Andersson för tjugo år sedan ned till Skåne för att rädda Trelleborgskoncernen. Han blev 1980-talets börsgunstling och gjorde sig en förmögenhet på den kraftiga kursuppgången för Trelleborgs aktie. När Rune Andersson slutade som vd och istället blev styrelseordförande för Trelleborgskoncernen vändes framgångarna till flera år av motgångar och rykten om konkurshot.

Själv tycker han att mediebilden av Trelleborg var överdrivet negativ och något konkurshot fanns aldrig hävdar han.

- Jag tror mycket på folk som har åkt på åtminstone en rejäl smäll, säger Rune Andersson eftertänksamt.

Från åren i Trelleborgskoncernen har han behållit sin starka tro på konglomeratet som affärsidé. För ett familjeföretag som ska ärvas vidare av barnen är detta en lämplig organisationsform anser han.

- Den enda tryggheten jag kan lämna vidare till mina barn är portföljtänkandet och idén med ett obelånat moderbolag. Våra dotterbolag får låna pengar på egna meriter, säger Rune Andersson.

Portföljtänkandet innebär att ingen enskild investering får kräva mer än 30 procent av Mellby Gårds investeringar. En lägsta gräns på fem procent gör att man inte plottrar bort investeringarna på för många små projekt.


Rune Andersson har funderat mycket över hur han ska låta sina tre söner komma in i familjeföretaget. Han tycker att de först ska bygga upp en egen yrkeserfarenhet i andra företag.

Ännu så länge är det endast äldste sonen Gustav, 32, som börjat jobba i Mellby Gård. Han arbetar nu med finansförvaltning i Mellby Switzerland SA. I koncernen finns även ett holländskt fastighetsbolag.

Rune Andersson noterar att familjens företag har en ganska komplicerad struktur.

- Jag är ganska duktig på skatter. Det blir man som egen företagare. Det svenska skattesystemet är inte av denna värld, säger han.

Precis som pappa Rune är alla sönerna civilingenjörer. Yngste sonen Johan, 24, har ett halvt år kvar av studierna på Chalmers i Göteborg.

- Erik som är 31 år och har jobbat i externa bolag i sex år kommer nu in i någon av våra verksamheter. Men naturligtvis blir det inte fråga om att börja med något chefsjobb, säger Rune Andersson.

Han har funderat mycket över hur generationsskiftet ska gå till. Hans söner äger redan hälften av aktierna i Mellby Gård AB. Nu handlar det om hur makten ska flyttas över till nästa generation.

Även om Rune Andersson har stort förtroende för sina söner poängterar han att det är viktigt att familjens holdingbolag har en vd med tuffa nypor. Flera av dotterbolagen drivs med professionella styrelser som måste godkänna de affärer som sönerna väntas göra i framtiden.


- En klok åtgärd kan nu vara att få in professionella människor med hög integritet även i holdingbolagets styrelse. Idag har vi en ren familjestyrelse där, säger Rune Andersson.

När det gäller hälftenägandet i familjeföretaget Älvsbyhus har de båda ägarfamiljerna Andersson och Johansson valt in två barn vardera i bolagsstyrelsen.

- Vi försöker även göra en del socialt tillsammans så att det ska fungera bra mellan barnen eftersom Älvsbyhus alltid kommer att vara ett familjeföretag, säger Rune Andersson.

Ett annat råd som han har gett till sina söner är att inte följa trender utan istället förlita sig på mogna och stabila branscher inom handel och industri.

- Jag har aldrig ägt en IT-aktie eller en aktie i Ericsson eller den typen av bolag. Däremot har jag satsat en del småpengar i utvecklingsbolag som Senea, säger Rune Andersson.

Han har dock fått lära sig att även en liten investering kan kosta mycket pengar till slut. Går projektet med förlust krävs man som delägare på mer pengar efterhand som förlusterna växer och konkursen närmare sig.


- I Senea tvingades jag till exempel ofrivilligt öka mitt ägande från 30 till 45 procent, säger Rune Andersson.

Efter en rad nyemissioner uppgår hans totala investering i Senea till närmare 70 miljoner kronor. Denna ofrivilliga affär ser dock ut att sluta bra. En stororder från Vattenfall på 130 000 elmätare till samarbetspartnern Actaris har vänt Senea från kris till framgång.

På samma sätt har Rune Andersson lyckats göra något gott av den misslyckade investeringen i den vegetariska snabbmatkedjan Meaning Green som lades ner sommaren 2000.

- Jag är väldigt stolt över Brämhult Jos som kom in bakvägen via Meaning Green. Då omsatte Brämhult 50 miljoner kronor och gjorde ett nollresultat. Nu har omsättningen ökat till 200 miljoner kronor med god lönsamhet, säger Rune Andersson.
Gå till toppen