Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Många vill bli professor i parapsykologi

Lunds universitet kommer inom en inte alltför avlägsen framtid att få en professor i parapsykologi. Fram till midnatt i dag, den 3 september, tas ansökningar emot. Det finns redan en brokig skara intressenter.

LUND. Bland de sökande finns den i flera sammanhang utpekade förhandsfavoriten, Adrian Parker från Skottland som just nu arbetar som lektor i psykologi i Göteborg. Den 55-årige Parker är docent, och har med kortare avbrott varit knuten till Göteborgs universitet i mer än tio år.

Utöver honom finns en rad synbarligen meriterade personer från flera länder runt om i världen: Holland, Tyskland och USA har bidragit med sökande.

Bland de mindre meriterade finns en man som i Lunds tingsrätt är dömd för flera fall av hot.


Professuren ska finansieras av ett arv på cirka 30 miljoner kronor - och när Sydsvenskan förra sommaren berättade vad pengarna skulle användas till blev det internationella reaktioner.

Här är bakgrunden: Den danske margarinfabrikören Poul Thorsen dog redan 1962. Poul Thorsen var mycket intresserad av det övernaturliga och undermedvetna.

När han skrev sitt testamente vände han sig först till Köpenhamns universitet med sin idé om en rejäl satsning på forskning kring hypnos och parapsykologi. Men både där och i Stockholm fick han nej.

Rektor Philip Sandblom räddade i stället donationen till Lund. Han tyckte att man kunde ta emot pengarna under förutsättning att man noga diskuterade hur de skulle användas - och inte minst att man garanterade vetenskapligheten i alla projekt.


Professor Gudmund Smith och Poul Thorsen inledde en skriftväxling och fabrikören godkände universitetets önskemål om hur testamentet skulle formuleras.

Bara en kort tid senare dog margarinfabrikören. Men en klausul i testamentet garanterade framtiden för Thorsens närmaste - och en av dem levde på avkastningen av förmögenheten fram till för bara något år sedan, då hon dog i hög ålder.

Därför har Lunds universitet fått vänta på fabrikör Thorsens donation i 40 år.

Lärarförslagsnämnden har nu ett digert arbete framför sig, och det är inte ovanligt i sådana här fall att ansökningar kommer in i absolut sista minuten.


FOTNOT. Parapsykologi definieras av Nationalencyklopedin som "forskning kring idén om tankeöverföring (telepati), fjärrskåderi i rum och tid (klärvoajans och prekognition), tankens direkta inflytande på den fysiska omgivningen (psykokinesi, PK) samt personlighetens eventuella överlevande av döden."

FAKTA

NÅGRA MINDRE MERITERADE SÖKANDE

Sökande A
Läkaren Shankara Murthy, eller M Abdullah, som han också kallar sig, skrev i sin ansökan att hans grannar klagar på att de ibland hör hans tankar. En sjuksköterskestuderande i Örebro reagerade när hans ansökan blev känd. Därför skrev hon till Lunds universitet: "Vad jag vet fungerar bara tankeöverföring mellan man och kvinna i det rätta förhållandet!", skriver hon.

Sökande B
61-årig man från Stockholmsområdet. Hänvisar till egna insändare som exempel på hur han har publicerat sig vetenskapligt, och har bifogat bilder på familjen i sin ansökan.
"Jag känner mig ung, stark, klok, anpassningsbar och läraktig. ... Mentalt håller jag mig alert med korsord och Jeopardy. ... Jag har flera övernaturliga förmågor som att jag drömmer drömmar som besannas sedan!" skriver han.

Sökande C
Inkom med ansökan via e-post från en Hotmail-adress, undertecknat med "Dr Heaven Lord".

Sökande D
En 26-årig fransman anger sin tjänstgöring som affärsbiträde på Charles de Gaulle-flygplatsen som merit för uppdraget som professor.

Sökande E
Kvinna i Stockholm som titulerar sig medium, och skriver:
"Jag är intresserad av den utlysta tjänsten, med förbehållet att jag i så fall får lov att utforma den efter eget huvud och framför allt känsla och intuition."
Gå till toppen