Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Sverige och världen i chock - reaktioner på Lindhs död

Mordet på Sveriges utrikesminister Anna Lindh toppade nyhetsrapporteringen runt om i världen under torsdagsförmiddagen.

Danska Jyllandsposten utbrister: "Sverige i chock" och konstaterar att den nordiska modellen med öppenhet och låg eller ingen bevakning av toppolitiker är förbi.


Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen sade i ett pressuttalande att det är "djupt tragiskt att vi nu har förlorat Anna Lindh på detta meningslösa sätt. Hon var en kompetent, respekterad och engagerad representant för Sverige. Från våra möten kände jag Anna Lindh som en mycket öppen och älskvärd människa".


Norska Verdens Gang drar paralleller med mordet på Olof Palme och konstaterar vidare att "i vårat fredliga norden är vi inte förberedda på att sådant kan hända". De norska socialdemokraternas ledare, förre statsministern Jens Stoltenberg reagerade med djup sorg över att hans nära vän sedan snart 20 år är död. Norska statsministern Kjell Magne Bondevik tror att dådet kommer att leda till ett mer slutet samhälle. - Det visar att det som vi trodde var ett fredligt Norden kanske inte är så tryggt längre, och fortsätter:


I Helsingfors betecknade statsminister Matti Vanhanen Anna Lindhs bortgång som en stor förlust inte bara för Sverige utan också för Norden och hela det internationella samfundet. Han beskrev henne som "en varm, saklig, hängiven och ljus människa".


Tyska Der Tagesspiegel riktar kritik mot den svenska polisen och skriver "Ekot efter skotten på Olof Palme har knappt tystnat när detta händer!" Tyska riksdagen Der Bundestag höll på morgonen en tyst minut för Anna Lindh. Tysklands utrikesminister Joschka Fischer uttryckte den tyska regeringens bestörtning över Anna Lindhs död. - Fru Lindh var en stor europé, en stor utrikesminister och också en mycket god vän, sade Fischer.


Även i EU-parlamentets ekonomi- och valutautskott hölls en tyst minut. Utskottets ordförande Christa Randzio-Plath talade i uppskattande ordalag om Lindhs europeiska engagemang.


.I London sade utrikesminister Jack Straw att Anna Lindh representerade "allt som är underbart med Sverige och Europa". - Anna var en god vän till mig, sade Straw. - Det är en förfärlig tragedi, sade en tydligt skakad Jack Straw.


Frankrikes president Jacques Chirac uttryckte sin bestörtning och stora sorg vid ett telefonsamtal med statsminister Göran Persson, meddelade Chiracs kansli. I Österrike reagerade utrikesminister Benita Ferrero-Waldner likaledes med personlig sorg: "Hon var full av livsglädje och dynamiskt engagemang för Europeiska unionens mål", hette det om Anna Lindh i ett uttalande från utrikesdepartementet i Wien.


Även svenska politiker har framfört kondoleanser till Anna Lindhs familj och till hennes regeringskollegor.


Riksdagens talman Björn von Sydow: "Sverige har i dag förlorat en mycket framstående politiker. Det gäller i Sverige, Europa och internationellt. Anna Lindhs framgång grundades på en viktig blandning av egenskaper: Skarpsinne och lättsamhet, arbetsglädje och allvar inför sina arbetsuppgifter. Hennes utstrålning grundades på inre känslor."


LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin: "Jag känner sorg, jag känner bestörtning och jag känner vanmakt över beskedet att Anna Lindh inte längre finns ibland oss.


" Jag kommer att minnas Anna som en skarpsynt, varm och engagerad människa som företrätt Sverige på ett sätt som mött stor respekt." Det skriver moderaternas partiledare Bo Lundgren i en kommentar till Anna Lindhs bortgång.


"Det är fruktansvärt och ofattbart. Det finns inte ord för att beskriva mina känslor inför detta avskyvärda dåd", skriver centerledaren Maud Olofsson. "Sverige har mist en stor politiker och en fantastisk utrikesminister."


Ulla Hoffman, tillfällig ledare för vänsterpartiet, skriver att hon med stor sorg och bestörtning mottagit beskedet om Anna Lindhs bortgång. "Anna Lindh har varit en rakryggad politiker som jag känt stark respekt för. Det är viktigt att vi nu gör vad vi kan för att detta illdåd inte ska få förstöra demokratin och det öppna samhället", skriver Hoffman.


"Med stor chock och bestörtning har jag mottagit beskedet om utrikesminister Anna Lindhs bortgång. Jag har känt Anna Lindh i många år, hon var det statsråd i regeringen som jag har haft den längsta och närmaste kontakten med", säger kung Carl XVI Gustaf i ett pressmeddelande från hovet. "Min respekt för henne och hennes omfattande kunskap, mod och varma personlighet var stor", säger kungen vidare. "Anna Lindh var en uppskattad person och politiker inte enbart i Sverige utan också internationellt, särskilt i Europeiska unionen." "Mina och min familjs tankar och djupa sympati går i dag till Anna Lindhs make och barn", avslutar kungen pressmeddelandet.Tillbaka till förstasidan
Gå till toppen