Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vinnarna kräver tuffare politik

Miljöpartiet och vänsterpartiet vill att regeringen vägrar ställa upp på fler majoritetsbeslut i EU.

STOCKHOLM. Miljöpartiet och vänsterpartiet skärper tonen mot Göran Persson efter EMU-segern.

Båda samarbetspartierna kräver att regeringen säger blankt nej till att mer makt överförs till Bryssel när EU-länderna förhandlar om en ny grundlag i höst.

- Regeringen måste bli tuffare och vägra ställa upp på att fler EU-frågor avgörs med majoritetsbeslut, säger miljöpartiets språkrör Peter Eriksson till Sydsvenskan.


Vänsterpartiets ledare Ulla Hoffmann menar att svenska folket i söndags inte bara sa nej till euron - utan också till mer överstatlig politik inom EU.

Det måste få konsekvenser för Sveriges EU-politik.

- Regeringen måste lägga in sitt veto mot att mer makt förs över till EU, säger Hoffmann.


Dagen efter nejsidans jordskredsseger i euro-omröstningen antog vänsterpartiets verkställande utskott ett uttalande om att regeringen måste förhandla fram ett juridiskt bindande undantag från EMU:s tredje steg.

Sådana formella undantag har redan Danmark och Storbritannien, men inte Sverige.

Men vänsterpartiet ökar också pressen på regeringen inför de förhandlingar om EU:s nya grundlag som startar den 4 oktober i Rom.

Enligt partiet är utslaget i folkomröstningen "en kraftfull signal" till regeringen att inte gå med på att "överföra mer makt från riksdagen till den överstatliga nivån".


I det förslag till ny grundlag som det så kallade Framtidskonventet lagt fram avskaffas den nationella vetorätten i en rad frågor, bland annat inom asyl- och invandringspolitik. Går det igenom blir det alltså möjligt för en majoritet av stater att köra över ett enskilt land på fler områden än i dag.

Göran Persson har hittills legat lågt inför EU-förhandlingarna. Någon exakt svensk ståndpunkt har inte lagts fram. Klart är att han inte vill avskaffa vetorätten i skattefrågor eller inom utrikes- och säkerhetspolitiken.

Men nu kräver miljöpartiet och vänsterpartiet att Persson konsekvent motsätter sig avskaffat veto. Bara om Sverige behåller rätten att ensamt stoppa EU-beslut undviker man att mer makt flyttas från riksdagen till Bryssel.

Enligt Peter Eriksson finns det "en djup kritik från svenska folket mot regeringens EU-politik".

- Regeringen har ju sagt att man i grunden är för ett mellanstatligt samarbete och mot överstatlighet. Nu är det dags att skärpa hållningen, säger Peter Eriksson.


Både miljöpartiet och vänsterpartiet kommer troligen att kräva en folkomröstning om den nya EU-grundlagen. Men partierna vill avvakta förhandlingsresultatet innan ett formellt krav läggs fram.

Däremot har de båda samarbetspartierna olika syn på EU:s stabilitetspakt, som förbjuder länderna att dra på sig större budgetunderskott än

3 procent av BNP. Länder som gått över till euron kan bötfällas om de bryter mot pakten.


Miljöpartiet vill att Sverige ska fortsätta vara med i pakten.

- Absolut. Vi ska fortsätta driva en stram budgetpolitik även efter EMU-omröstningen, säger Peter Eriksson.

Vänsterpartiet är kritiskt till pakten. I valrörelsen krävde EMU-generalen Jonas Sjö-stedt att Sverige skulle lämna stabilitetspakten efter ett nej. Nu säger Ulla Hoffmann att den frågan inte är aktuell för stunden.

- Men vi är i princip kritiska. Vi tycker att Sverige ska sköta sin ekonomiska politik utan överrock, säger hon.


Vänsterpartiet vill också avskaffa Riksbankens självständighet och ställa den "under politisk kontroll".

Både miljöpartiet och väns-terpartiet har krav på svenskt utträde ur EU i sina program.

Men inget av partierna vill ta utslaget i folkomröstningen om euron till intäkt för att svenska folket vill lämna EU.
Gå till toppen