Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mia Hamm är fotbollens omslagsflicka

Mia Hamm gav damfotbollen ett ansikte. Hon har spelat i landslaget i mer än halva sitt liv, hon har varit med i alla större turneringar som har spelats och har vunnit VM-guld, OS-guld och givetvis den amerikanska proffsligan.

WASHINGTON. Två gånger har Fifa delat ut pris till världens bästa kvinnliga fotbollsspelare; båda gångerna har priset gått till Mia Hamm.

- För mig är det en stor ära att få spela med nästa generations stjärnor, sa hon inför den VM-turnering som egentligen invigs i dag - men tjuvstartade i går.


Mia Hamm kommer från södra USA, född i Alabama och uppvuxen i Austin, Texas. Att hon skulle syssla med idrott var mer eller mindre givet. Hon var en liten "pojkflicka" som helst spelade baseboll och amerikansk fotboll med pojkarna.

- Idrotten gav mig allt, alla känslor. Jag fick uppleva glädje, sorg, frustration och ilska.


Tidigt började hon spela vanlig fotboll och hon kom i precis rätt tid. Hennes tuffa och rättframma sätt gjorde henne till en stjärna redan när hon gick på highschool. Som 15-åring fick hon chansen att spela i landslaget och debuterade 1987 mot Kina (0-0).

Men där tog det stopp - ett tag i alla fall.


Visst var hon duktig, men hon spelade tre säsonger med de bästa spelarna innan hon 1991, mot Norge, gjorde sitt första landslagsmål.

Ändå hade hon långt till dagens stjärnkult. Istället för att satsa helhjärtat på fotbollen valde hon att läsa statskunskap vid University of North Carolina. Hon satsade så mycket på studierna att hon faktiskt gick ut med godkända betyg. Sakta ökade hennes stjärnstatus och efter VM-guldet i Kina och framförallt OS-guldet på hemmaplan i Atlanta blev hon berömd. OS-guldet gav också damfotbollen en helt annan status och tankarna på en proffsliga startade.

Det var också i OS som de stora företagen började få upp ögonen för Mia Hamm.


I dag har hon fyra personliga sponsorer: Nike, Gatorade, Pepsi Cola och Nabisco. Samtliga stora multinationella företag som lagt upp stora summor. Hennes storhet hos sponsorerna kan bäst beskrivas med att Nike namngett den största byggnaden vid huvudkontoret i Beaverton efter henne.

- Mia har gjort ett fantastiskt jobb för fotbollen. Hennes insats kan inte överskattas och hon kan närmast jämföras med de stora rockstjärnorna. Så stor är hon bland ungdomarna, analyserar den amerikanska förbundskaptenen April Heinrichs.


Mia Hamm skrev en bok om fotboll: "Go for the Goal" som har blivit den mest sålda instruktionsboken i USA. Hon valdes 1997 till an av världens 50 vackraste människor - i alla fall enligt den amerikanska tidskriften

Peoples Magazine. Hon var omslagsflicka till det andra numret av Sports illustrated for women. När hon sedan flyttade ihop med basebollstjärnan Nomar Garciaparra blev hon het även för skvallertidningarna.


1999, under VM på hemmaplan i USA, var Mia Hamm plötsligt allas egendom. USA vann turneringen sedan Brandi Chestain slagit in den avgörande straffen i finalen mot Kina.

Chestain sjönk ned på knä och drog av sig tröjan och firade inför publiken.

Dagen efter fick Mia Hamm - inte Chestain - ett nytt sponsorkonrak: för ett sportbehåföretag.


Finalen sågs av 90 000 åskådare på Rose Bowl, Pasadena och den dåvarande amerikanske presidenten Bill Clinton var på plats. Efter finalen gick han ned och firade med laget och den första spelare han vände sig till var Mia Hamm.

Men efter det gick hennes karriär i stå.

Äktenskapet med Garciaparra kraschade och Mia Hamm fann sitt privatliv uthängt i tidningarna. Säsongen blev inte alls vad hon tänkt. Alla åren inom toppfotbollen började slita och hon drabbades av flera skador. Förra året fick hon ett knä opererat och fick större delen av säsongen förstörd.


Hon var inte ens ordinarie i klubblaget Washington Freedom utan hoppade oftast in i andra halvlek.

- Jag tog så mycket för givet i min karriär. Jag var tvungen att ta ett steg tillbaka för att få rätt perspektiv.

Årets VM-turnering och OS i Aten är de två stora mål som Mia - och resten av det rätt ålderstigna - amerikanska landslaget har.

Det äventyret börjar mot Sverige i eftermiddag.

FAKTA

Mia Hamm
Ålder: 31
Familj: Har varit gift med basebollspelaren Nomar Garciaparra.
Bor: Hus i Chapel Hill, North Carolina.
Yrke: Fotbollsspelare.
Klubb: Tillhör Washington Freedom, men klubben har ingenstans att spela eftersom den amerikanska proffsligan lades ned förra veckan.
Meriter: 237 landskamper, 140 mål i landslaget. VM-guld 1991 och 1999 samt VM-brons 1995. OS-guld 1996 och OS-silver 2000. Har spelat 16 år i landslaget.
Aktuell: Damfotbollens mest kända spelare som idag inleder sin fjärde VM-turnering.
Gå till toppen