Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helge Albin blev jazzprofessor

Malmö får sin första jazzprofessor. Lunds universitets rektor utsåg i går Helge Albin till professor i jazzimprovisation.

Albin har redan en fulltidstjänst som lektor vid musikhögskolan i Malmö. Den omvandlas nu till en professur.


Låtar med titlar som "Professor Jazz", "Professor's Blues" och "Professor Bebop" finns. Men med riktiga jazzprofessorer har det varit mera tunnsått, åtminstone i Sverige. Basisten Anders Jormin i Göteborg var fram till i går ensam om titeln.


- Det här är kul för jazzen, statusen höjs, inte minst gentemot den klassiska musiken, säger en glad Helge Albin, saxofonist, kompositör, arrangör och ledare för Tolvan Big Band.


Hans professur får underrubriken "med inriktning mot träblås och ensemble".


- Jag kommer att jobba mera övergripande nu, lär bli kursledare för hela jazzlinjen på musikhögskolan. Det kommer att bli mer av forskning för mig och mindre undervisning.


Albin beskriver sin forskning som komponerande och att söka nya vägar, även när det gäller hur undervisningen ska bedrivas. På musikhögskolans jazzlinje går i dag 40 elever med musiker- eller lärarinriktning, i olika årskurser.


Den nya jazzprofessuren är inte tidsbegränsad. Enligt lagen ska begäran om inrättande av en ny professur komma från personen själv och sedan ska olika sakkunniga, experter, bedöma kandidatens kvalifikationer och kapacitet.


Hur tänker då Helge Albin fira sin utnämning?

- Det har jag inte hunnit tänka på, vi sitter här och arbetar med en ansökan till Statens kulturråd för Tolvans räkning. Men jag korkar nog upp en flaska vin i kväll.


Fotnot. Pianisten Lars jansson är förvisso också professor. Hans professur är knuten till konservatoriet i danska Århus.
Gå till toppen