Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Radioprofiler gör TV

Märkliga namnteckningar, mullvadsjakt, glasögonstorlekar och hur långt man kan puffa en kontorsstol. Dessa fenomen får tv-tittarna närkontakt med när Sveriges television börjar sända "Anders och Måns" den 17 oktober.

Då kommer alltså Anders Johansson och Måns Nilsson från P3s populära "Så funkar det" att kunna tittas på också.


- Om nu folk tycker att jag låter som en idiot i radio så kan det här kan bli en positiv överraskning, kanske, säger Anders Johansson, Linköpingshalvan av duon.


Tv-programmet ska sändas i tio halvtimmesportioner. A & M har rest runt med sin bilburna studio och träffat spännande människor. Exempelvis en mullvadsjägare i Skåne, smeden Stig Eld utanför Leksand som lagar smedsylta och den 72-åriga countryartisten Sudden från Östersund.


- Vi har inte med några kändisar i programmen, bara vanliga människor, berättar Måns Nilsson. Fast vanliga människor är ovanliga, de med.


Duon har bland annat bytt hjul på Vallåkraträffen, rest till blåsorkesterfestival i Serbien och besökt en hundutställning på Sofiero.


I "Så funkar det" i radio har de två svarat på lyssnarnas frågor om allehanda klurigheter. Nu formulerar Anders och Måns frågorna själva och testar sina egna teorier.


Ett längre inslag i program nummer ett handlar om hur långt man rimligen kan knuffa sin kontorsstol på jobbet. Är det ok att åka iväg till kopiatorn i korridoren? Kan man till och med ta stolen till personalrestaurangen? Vad händer då? Anders och Måns kollar.


Var kommer alla idéerna ifrån?


- Alla möjliga håll. En gång när jag satt och bajsade läste jag tidningen Land och hittade Stig Eld där, säger Måns.

- Du får tänka på vad du säger till pressen, inflikar Anders.

- Javisstja, stramar Måns snabbt upp sig. Jag vill ju inte att folk ska veta att jag läser Land.


Anders Johansson påpekar att om man (som han och Måns) väl börjat vrida och vända på vardagens små ting och händelser och tänka ett varv extra kring dem, så fortsätter det gärna.


- Det är tyvärr som att gå omkring med ett filter framför sig hela tiden, erkänner Måns Nilsson. Jag tänker ofta "upplever jag just nu något som skulle kunna bli roligt?".


Och så fylls fickorna med egna tipslappar. När nu Anders och Måns "kommer ut" (ur radiostudion, alltså) och deras ansikten blir kända, får de kanske räkna med att ganska många människor kommer att hoppa på dem på stan med frågor.


- Jo, det blir många frågor redan nu, förklarar Anders Johansson. Det kanske blir jobbigt, men jag lovar att inte gnälla.

- Kändisar som gnäller över hur ansträngande det är att vara känd borde sluta vara det, anser Måns Nilsson. Och alla som kommer fram till oss är väldigt trevliga.


Länge hade det nya programmet arbetsnamnet "Sommarhatten".

- Det hade varit kul när man träffar tuffa mediamänniskor, säger Anders.

- Eller när cheferna sitter på möten i Stockholm och talar om sina produktioner, fyller Måns i. "Ja, vi jobbar med 'Sommarhatten' just nu".
Gå till toppen