Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lundaredaktören Jan Mårtensson är död

Journalisten och författaren Jan Mårtensson är död, efter en kort tids sjukdom.
Han började sin långa journalistbana som Lundakorrespondent för Torsten Tegnérs Idrottsbladet och var redaktör för tidningen Lundagård 1966-68.

Han var född 1936 i Tolånga, som ligger i Piratens Färs härad. Han tog realen i Tomelilla och studenten på Katedralskolan i Lund, där han sedan blev fil kand och fil mag i engelska, litteraturhistoria, nordiska språk och filosofi.

Han ägnade sig åt facklig studentpolitik, satt bland annat i flera år i studentaftonutskottet och var med i två karnevalskommittéer, 1966 och 1970.

1966 knöts han till Sydsvenskan och har sedan dess varit tidningen trogen, hela tiden i Lund bortsett från två längre avbrott som utrikeskorrespondent i London respektive Berlin.


Under sina nära fyrtio år på Sydsvenskan hann han skriva många tusen artiklar, notiser, recensioner och krönikor. Den första kom i tryck den 20 oktober 1960 och handlade om Spyken, hans sista blev en Världen söndag-krönika om en gäckande engelsk lord. Den publicerades den 21 september, för bara en vecka sedan.

I många år var han chef för Sydsvenskans Lundaredaktion, parallellt med att han var reporter och krönikör. För snart två år sedan gick han i pension, 65 år gammal, men fortsatte att regelbundet medarbeta med recensioner (i "Deckarspalten"), betraktelser på kultursidan och inte minst "Detta Lund", hans krönika nära nog varje lördag på Lundasidan.


Jan Mårtensson har också avhandlat Lund i bokform med debut i Lundantologin "Det krökta rummet". På egen hand har han gett ut kåserisamlingarna "Beska droppar från Lund" (om lokal politik) och "Bak pelaren" (om handboll).

Han har medverkat i otaliga böcker, bland annat "Lundagård. Boken om tidningen", "En bok om Grand", "Alla tiders Grand", flera delar av bokverket "Student i Lund", "När idrotten kom till Lund" samt flera delar av "Lunda-guiden" (redaktör K Arne Blom).


Tillsammans med tecknaren Andrzej Ploski gav han 1999 ut "Lundaprofiler under tusen år" (om odödliga Lundabor) och tillsammans med undertecknad (foto) har det bland annat blivit "Lundagård. Namn för vår längtan" (om parken med omnejd) och serien Anima Lundensis (om vad som egentligen gör Lund till Lund) med böckerna "Lunds nav", "Döden i Lund", "Gröna Lund" och nu senast "Hus i Lund".

Sist i raden av Lundaböcker blev Föreningen Gamla Lunds årsbok 2003, "Väster - stadsdel med stort V", som kom i somras.

Jan Mårtensson blev 66 år och efterlämnar hustru Gunilla och sönerna Ulf med familj och Jens.
Gå till toppen