Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Idrott utan gränser

I går premiärvisades filmen "Utan gränser, en film om idrott och integration" för media. Familjen Krayem - med två fotbollstokiga söner i varsitt av Malmös största fotbollslag (FF och IFK) - medverkar.
Den nya filmen visar på idrottens viktiga roll för integrationen.

MALMÖ.- Idrotten betyder att vi kommer ut och får kontakter.

Pappa Fadi Krayem berättar om sin familjs liv samtidigt som han tvättar taxibilen han jobbar i. Positiva uttalanden om sönernas fotbollsspelande yr ikapp med skummet från bilschampot.

- Tidigare satt barnen hemma och spelade tevespel väldigt mycket. Nu kommer de ut, och hela familjen träffar andra än landsmän, förklarar Fadi Krayem in i kameran.


I går premiärvisades filmen "Utan gränser, en film om idrott och integration" för media. Familjen Krayem - med två fotbollstokiga söner i varsitt av Malmös mest kända fotbollslag (FF och IFK) - medverkar. Med kaffetermos i Klagshamns gröngräs hejar både mamma och pappa Krayem tillsammans med andra föräldrar. När yngste sonen Anas sparkar in ett mål, reser sig pappa ur sin stol med ett magkittlande lyckligt jubel;

- Jaaaa!


Bakom filmen, som ska visas för andra föreningar och i vissa stadsdelars regi, står IFK Malmö. Klubbens Christer Girke är tillsammans med filmaren Paul Jackson upphovsman till "Utan gränser". Idén föddes vid en slumpmässig träff dem emellan i början på året.

- 90 procent av våra medlemmar har invandrarbakgrund, så det här med integration är något jag tänker mycket på. Med det här projektet vill vi ta ansvar för hur samhället vi alla ske leva i formas. Och hur vi själva formas som människor, säger Christer Girke.

- Det finns så mycket positivt att uppmärksamma, det har vi velat ta fasta på. Tyvärr är medias bild ofta mörk.


En annan huvudperson i filmen är tae kwondo-tränaren Mike Jebril. Han tycker att det är viktigt att visa för invandrare att man inte måste vara född i Sverige för att bli ledare och avancera i en förening.

- Problemet är inte större än man gör det, säger han om att ha invandrarbakgrund.

Till tae kwondo-träningarna kommer barn med olika bakgrund och referenser. Därför har klubben bestämt att tre tränare åt gången ska ta hand om de yngsta, bland annat för att medföljande föräldrar ska känna att det också finns tid för deras frågor och engagemang.


Sport och laganda ger mer än kontakter och kunskap i svenska språket, konstaterar Christer Girke som har planer på en bok och ytterligare en film på samma tema.

- Idrott är ett väldigt bra sätt att ge barn och ungdomar bekräftelse.

Bland filmens sponsorer finns MKB, Folksam, HSB, Sisu och Malmö stad. Totalt räknar IFK Malmö med en budget på ungefär 250 000 kronor.
Gå till toppen