Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Socialtjänsten låter pedofil bo med barnfamiljer

I går häktades en 50-årig Malmöpedofil misstänkt för sexuellt utnyttjande av en elvaårig pojke. Fram tills att mannen helt nyligen greps, har socialförvaltningen låtit honom bo på samma hotell som de även placerar bostadslösa barnfamiljer.

MALMÖ. Mannen är återfallsförbrytare och hans historia är inte okänd för personalen på Södra innerstaden. Vid fem tidigare tillfällen har han dömts för grova sexuella brott mot barn. Den senaste domen är endast ett år gammal.


1996 dömdes han till sex års fängelse för grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande. När han blev villkorligt frigiven år 2000 fick han en lägenhet i Södra innerstaden genom socialförvaltningens försorg. Sedan dess har han ytterligare en gång blivit dömd och fick då sex månaders fängelse för sexuella övergrepp mot tre pojkar i 10-årsåldern. Domen föll i oktober förra året och under hela tidsperioden har mannen haft kontinuerlig kontakt med socialförvaltningen.


Tanken med boendet i socialförvaltningens lägenhet var att mannen så småningom skulle ordna boende på egen hand. Men i juni i år flyttade pedofilen ut ur lägenheten och placerades då på hotell tillsammans med diverse barnfamiljer.


- Rent generellt försöker vi att aldrig placera personer som är dömda för sådana brott tillsammans med barn. Vi skulle aldrig utsätta någon för det, säger Charlotte Sternskog, sektionschef på stadsdelens boendeenhet.

- Men vi har också ett ansvar att se till att alla har tak över huvudet, säger hon.

- Vad är viktigast för socialförvaltningen: En pedofils boende eller barns behov av skydd från sexuella övergrepp?

- Jag kan inte svara dig på det. Jag måste sätta mig in i ärendet. Gör jag det har jag dessutom sekretess och kan inte kommentera ärendet av hänsyn till mannens integritet.

- Jag vill inte veta varför mannen har kontakt med er. Jag vill veta hur myndigheten resonerar när ni beviljar boende åt en pedofil på samma hotell som ni också låter flera barnfamiljer bo.

- Jag kan inte ge dig det svar du vill ha och tror inte vi kommer längre nu. Jag har en taxi som väntar och måste lägga på luren. Hejdå.


Inte heller stadsdelschefen Eva Ahlgren vill kommentera förvaltningens agerande.

- Du talar om boende som om det vore en institution, säger hon och replikerar:

- Hur mycket kontroll har du på dina grannar i ett hyreshus?

Brottet som pedofilen nu misstänks för ska, enligt kammaråklagare Jörgen Larsson, ha inträffat någon gång under september månad i samma område som hotellet. Misstankarna ska enligt åklagaren gälla minst ett barn.


Vid häktningen i går konstaterade tingsrätten att det finns stor risk för att 50-åringen vid ett frisläppande skulle fortsätta begå sexuella övergrepp mot barn.
Gå till toppen