Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Glitter och smink på fisketuren

Långt in på 1900-talet fanns det i fiskarkretsar en tro att kvinnor förde otur med sig för fisket. I dag sportfiskar fler och fler kvinnor. Framförallt lockar flugfisket. Varför?

Allt fler kvinnor söker sig till fiskevattnen. Flugfisket har kommit att bli en väg in i sportfisket för många tjejer. Kvinnliga organisationer, nätverk och föreningar knutna till flugfisket växer fram, och massor av kurser i flugfisketeknik hålles för tjejer.


Varför har just flugfisket en särställning inom det kvinnliga sportfisket? Hur tas det ökande intresset hos kvinnorna emot av de fiskande männen? Uppstår det konkurrenssituationer? Och fiskar kvinnor på andra sätt och av andra skäl än män?

Två av landets sammanslutningar med en klar flugfiskeinriktning är Nordens kvinnliga flugfiskare (NKF) och Fjällorna. Föreningarnas respektive ordförande, NKF:s Desiré Herou och Fjällornas Siv Jansson, hjälper till att reda ut begreppen.

- Jag tror att det finns en skönhetsdimension i flugfisket som tilltalar kvinnor. Att titta på flugfiske är vackert, säger Desiré Herou.


Den kvinnliga flugfiskepionjären Joan Wulff skriver i sin bok "Fly fishing - expert advice from a woman's perspective" att flugfisket är den fiskeform som ligger närmast dansen.

- Det ligger mycket i det. Flugfisket är mera graciöst än andra fiskeformer. Det finns en harmoni i det som kanske saknas i andra fisketyper. Att spinnfiska förefaller ofta vara ett helt chansartat fiske i tomma intet, men flugfisket ger en ständig aktivitet och kontakt med fisken och därmed en större närvaro i fisket, säger Desiré Herou.


Siv Jansson förmodar att den sociala biten är extra viktig för kvinnor.

- Och det är där rekryteringen till fisket kan ha problem. Tjejer vill gärna ha en tjejkompis att fiska med, säger hon.

Desiré Herou påpekar att om två tjejer börjar intressera sig för sportfiske och den ena bestämmer sig för att hoppa av efter en tid, finns det en överhängande risk att den andra tjejen går samma väg.

- Det kvinnliga fisket erbjuder något som många tjejer gärna vill komma åt - möjligheten att komma undan stressen i samhället, säger Siv Jansson.

- Kvinnor bär ofta en dubbel börda med förvärvsarbete och slitet med hushållet.

- De har helt enkelt ett enormt behov av att få stressa av och gå ner i varv. Sedan tror jag dessutom att kvinnor av idag gärna vill erövra ny kunskap, lära sig något nytt helt enkelt.

- En del av flugfiskets attraktionskraft kan säkert hänga samman med den nya äventyrstrenden, säger Desiré Herou. Friluftsupplevelser av idag skall gärna ha lite av äventyrsanda över sig, och där har flugfisket en självklar nisch. Tv har förstås också spelat in, med åtskilliga skildringar av häftiga fiskeäventyr.


Hur tar männen det, när de plötsligt får konkurrens om sina fiskevatten?

- De allra flesta tar det utmärkt, säger Siv Jansson.

- Kvinnliga fiskare kan till och med räkna med vissa fördelar. Ofta får man gå före ute vid fiskevattnet, man får sig en och annan fluga tillstucken, man får tips och man möter mycket hjälpsamhet.

Desiré Herou har både bra och dåliga erfarenheter.

- Många tycks gilla att det blir en mjukare ton med tjejer vid fiskevattnen, men det finns också de verkligt grabbiga gängen som drar till Norge en vecka för att fiska lax. De är totalt ointresserade av att få in tjejer i fisket. Men jag tror att det handlar om attityder som på det stora hela är på glid åt rätt håll, säger hon.


Siv Jansson tycker att man som kvinna ofta måste bevisa sitt värde.

- Jag har undervisat omkring 300 tjejer i flugfiske, men när jag fiskade lax i Norge med en väninna för två år sedan betydde det inte ett skvatt. Det var som om vi inte existerade. Alla andra fiskare bytte råd och flugor med varann, men inte en enda sade ett knyst till oss båda. Åtminstone inte förrän jag landade en lax på elva kilo ? Sedan var vi plötsligt högintressanta!


I sin bok om kvinnligt flugfiske tar Joan Wulff upp behovet av bra fiskeutrustning för kvinnor.

- Vilken kille som helst kan gå in i vilken fiskebutik som helst och köpa ett par vadarbyxor för femhundra spänn, säger Siv Jansson. Men om vi tjejer ska hitta något som passar, så handlar det om specialsydda varianter i små serier och prislappar på det tiodubbla.

- Däremot spelar det mindre roll att tjejer kanske inte kan lägga samma råstyrka bakom ett kast som en man kan, säger Desiré Herou. Flugfisket bygger mer på teknik än styrka, och ett kort kast är i åtskilliga sammanhang att föredra framför ett långt. Kvinnor bemästrar fisket efter stor fisk lika bra som killar. Jag har två år som guide i den norska laxälven Orkla bakom mig, och min erfarenhet är att det inte är de långkastande fiskarna som tar fisken. Det är viktigare att fiska rätt än att kasta långt.


Fisket som emancipationsfråga; hur är det med den saken?

- Jag kan inte se att det är en giltig aspekt idag, säger Desiré Herou. Fast det är klart, tjejer har en tendens att prioritera familjen mer än män gör, och i någon mån kan det väl gå ut över kvinnornas fiskemöjligheter.

- Att vi fiskar betyder ju inte att vi inte är kvinnor, säger Siv Jansson. Vi är lika mycket kvinnor vid fiskevattnet som hemma. När jag ger mig ut på fiske gör jag det inte förklädd till man; jag sminkar mig precis som vanligt och jag behåller mina ringar och armband på mig medan jag fiskar.

- En gång tappade jag till och med en rejäl lax, när linan snodde in sig i mitt armband. Men armbandet satt kvar på armen nästa gång jag gav mig ut och fiskade. Det skall till mer än så för att jag skall lämna kvinnligheten hemma när jag far på fisketur.
Gå till toppen