Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fallet i Göteborg ställde frågan på sin spets

Vid höstterminens början kom två tjejer till Burgårdens barn- och fritidsprogram i centrala Göteborg iklädda niqab, som litet slarvigt kallas burqa. Flickornas klädsel täcker allt utom ögonen och studiehandledaren reagerade; hon ville kunna se elevernas ansikten när hon undervisade.

Tjejerna som kommer från Somalia är 16 och 19 år gamla. Till Sveriges radio Göteborg sade de att de själva har valt att ta på sig niqab för att de är muslimer, och att de gör det för Allah.

- Vi vill bli accepterade som vi är.

- Jag vill inte att någon ska titta på mig och tänka "vilken fin kropp" eller "vilken ful kropp". Jag vill täcka mig så de inte kan se vad som finns under de här kläderna.

Skolans rektor Staffan Hallström vände sig till Skolverket för att fråga om det fanns någon gemensam policy för så kallade "religiösa uniformer" på Sveriges gymnasieskolor.


Svaret blev nej. Tills skolverket har tagit ställning fick Burgårdens gymnasium tillsammans med eleverna enas om vad som ska gälla.

Rektorn ansåg att det var viktigt att inte välja konfrontation. Risken var att eleverna i så fall hade lämnat skolan.

Reglerna som både ledningen och tjejerna kom överens om ser ut så här:

Tjejerna visar ansiktena och tar av sig handskarna under lektionerna, vid prov och när de ska identifiera sig vid skolentrén, men klär sig som de vill övrig tid.

De ansvarar själva för att hitta praktikplatser på daghem, fritidshem eller skolor.


Religionsfriheten är grundlagsstadgad i Sverige. Det betyder att den står över skollagen som säger att skolan ska värna om jämställdhet mellan killar och tjejer och en god arbetsmiljö. Skolverket gör nu en rättslig utredning av frågan som Burgårdens rektor Staffan Hallström ställde.

Skolverket kan inte besluta, utan enbart ge allmänna råd. Idag kan skolverket inte sanktionera riktlinjerna. Snart kommer en ny skollag som kan komma att ge verket rätt att utdöma vite.
Gå till toppen