Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

42 lärare slår larm i brev

"Att ta struptag på varandra är det nyaste sättet att leka. Vi har även tagit ifrån elever vapen och knivar - en del av dessa går i de lägre årskurserna." Så skriver 42 lärare på Sofielundsskolan i ett brev till ansvariga tjänstemän och politiker. Brevet är framförallt en vädjan om att inte fortsätta de personalnedskärningar som pågår på skolan.

SÖDRA INNERSTADEN. "Våra elever har bristande kunskaper i svenska språket. Många kommer från trasiga hem, detta påverkar inlärningssituationen. De bor i områden i Malmö med mycket våld och kriminalitet och vi har mycket problem på raster och lektioner med bland annat hot, sparkar och knytnävsslag.".


Det politiska målet är att ingen Malmöskola ska ha mer än 600 elever. När Sofielundsskolan var som störst, 1997, gick där 1 350 elever i alla årskurser. I takt med att barn som tidigare hört till skolans upptagningsområde börjar på nya Möllevångsskolan och friskolor minskar elevantalet snabbt. Det påverkar personalen, under förra året fick tjugo lärare sluta, enligt brevet. Lärarna är inte nöjda med nedskärningarna och skriver:


"Vi misstänker att en del elever känner sig så otrygga att de måste protestera mot vuxenvärlden och skolan genom att bland annat spotta på golvet och kissa och bajsa utanför toaletterna... Det finns mycket frustration bland lärarna när vi känner att vi inte räcker till för alla och det blir fler och fler elever i varje klass som inte klarar målen. Det är stor risk att elevernas självkänsla undermineras.".


Brevet avslutas: "Ju längre eleverna har kommit i sin skolgång med bristande kunskaper ju dyrare blir det för samhället eftersom detta leder till dålig självkänsla och utanförskap.".


Sydsvenskan har utan framgång sökt Sofielundsskolans rektor, Birgitte Blicher, för en kommentar.

Gå till toppen