Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

EU-regler hotar loppmarknader

Emmaus, Myrornas och Röda Korsets secondhandförsäljning kommer att försvinna om regeringen lägger moms på försäljning av skänkta varor. Det är man övertygad om inom frivilligorganisationerna.

- Marginalerna är inte större än att de försvinner med 25 procents skatt, säger Göran Larsson, ordförande i Praktisk Solidaritet, som samordnar bland annat Emmaus insamlingsarbete.


Röda Korset hotar att lägga ner flera av sina secondhandbutiker om regeringen beslutar att momsbelägga försäljningen.

Välgörenhetsorganisationen driver 32 så kallade Kupor i Skåne och Halland, som säljer insamlade varor. Pengarna går till välgörande ändamål.

- Vi har inga resurser att sköta någon momsredovisning, säger Kerstin Fahne Persson i Höör. Vi har inga anställda, och om vi ska redovisa moms måste vi anställa en revisor.


I en del av Röda Korsets Kupor har ungdomar erbjudits samhällstjänst, och den verksamheten hotas också, säger Kerstin Persson.

Ideella organisationer är momsbefriade i Sverige, även om de i vissa fall driver kommersiell verksamhet.

I höstas fann en statlig utredning att secondhandförsäljningen strider mot de momsregler som gäller i EU.


Ideella organisationer har i Sverige haft ett generellt undantag från momsreglerna, men några generella undantag för ideella organisationer ges inte i EU-reglerna.


Den som bedriver försäljning till allmänheten ska konkurrera på samma villkor som övriga näringslivet, det är en hörnsten i EU:s konkurrens-lagstiftning.

Om försäljningen leder till en snedvridning av konkurrensen, kvittar det om pengarna går till välgörenhet.

Protesterna är många. 250 idella organisationer inom Frivilligorganisationernas insamlingsråd FRII protesterar kraftigt. Där finns Erikshjälpen, Myrorna, Evangeliska frikyrkan, Läkarmissionen, Emmaus, Samhjälp, Stockholms stadsmission, Pingstkyrkan.


Härbärgen, soppkök och tillfälliga loppmarknader inom skolan och idrottsrörelsen undantas, uppger utredaren Inga-Lill Askersjö på Finansdepartementet.

- Regeringen säger i sina direktiv att de ideella föreningarna ska särbehandlas positivt om det är möjligt, säger Inga-Lill Askersjö.


Det finns vissa undantag i EU-reglerna som omfattar frivilligorganisationerna och om att "ta hänsyn till verksamhet nära kopplad till socialt bistånd".

Det är dessa regler regeringen måste granska ytterligare, säger Inga-Lill Askersjö. Men hon påpekar också att utredningen fann att undantaget inte kunde gälla secondhandbutikerna.


Ett regeringsförslag kan komma tidigast i vår. Nya regler kan gälla tidigast från 1 januari 2005.
Gå till toppen