Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fastighetsägare satsar på nöjda hyresgäster

I dag onsdag tar Tommy Ohlsson från Malmö emot priset "Årets fastighetsägare 2003". Priset delas ut av Fastighetstidningen, efter intervjuer med Hagagruppens nöjda hyresgäster och en hemlig inspektion av hyreshusens tvättstugor, trappuppgångar och trädgårdar.

MALMÖ. - Detta är den största utmärkelsen som man kan få i min bransch i Sverige. För mig är detta lika stort som att få Guldbollen när man är fotbollsspelare. Så jag är väldigt glad och rörd på alla sätt och vis, säger Tommy Ohlsson, när Sydsvenskan träffar honom på Hagagruppens kontor i kvarteret Östra Rönneholmsvägen/Carl Gustafs väg, där bland annat kafé Systrar & Bröder ligger.


De fyra husen i det kvarteret byggdes av Tommy Ohlssons far, Erik R Ohlsson. Sedan 1989 sköter Tommy Ohlsson förvaltningen, och har successivt köpt ytterligare några hyreshus i Malmö. Nu äger han nio fastigheter, och hyr ut lägenheter till sammanlagt 275 Malmöfamiljer.


- Jag har inga planer på att sälja mina fastigheter. Aldrig! Därför planerar jag långsiktigt och vill ha en bra relation med mina hyresgäster. Hyresgästerna ska trivas och jag vill att allt som åtgärdas i husen ska göras ordentligt, säger Tommy Ohlsson, medan han visar bilder från några nyrenoverade lägenheter i husen.


Det är idel helkaklade badrum, blänkande parkettgolv, påkostade köksinredningar och nyputsade tvättstugor.


- Min filosofi i tvättstugan är att du ska kunna tappa tvätten på golvet och sedan plocka upp den igen utan att behöva tvätta om kläderna, säger Tommy Ohlsson, som satsar på att öka fastigheternas värde med hjälp av noggrant underhåll och löpande kvalitetsrenoveringar av lägenheter, trapphus och fasader.


- På det här sättet får du lägenheter som har hög och modern standard, du får en hyresgäst som är nöjd och du får en hyra som väsentligt understiger vad du får betala i nyproduktion. Jag tror att det här är bra för alla. Genom att hela tiden hålla efter fastigheterna får du inte heller problem med dålig standard eller fastigheter som måste totalrenoveras, säger Tommy Ohlsson.


Hagagruppen har tre anställda som jobbar heltid som fastighetsskötare, snickare, målare och kakelsättare. Eftersom de sitter i samma kvarter som fyra av bolagets hyreshus kan de snabbt rycka ut och rätta till de vardagsproblem som uppstår.


Även Hyresgästföreningen tycker att Tommy Ohlsson är en seriös fastighetsägare, som sköter sina hus på ett bra sätt.


- Hyresgästerna verkar ha en bra relation till den värden. Det är mycket sällan några problem, och när det görs någon felanmälan så händer det saker väldigt kvickt, säger Bosse Håkansson, jurist på Hyresgästföreningen i Malmö.


Tommy Ohlsson säger att han har ett mycket bra samarbete med Hyresgästföreningen, och att han främst ser föreningen som en samarbetspartner, som också vill ha bra bostäder till rimliga hyror.


Det enda problemet som Ohlsson tar upp är att dagens hyressättning gör det svårt att ta ut några kronor extra i hyra för en fastighet som är extremt väl underhållen, eller för att hyresgästen har fått en extra fin renovering.


- Det händer att hyresgäster kommer in till mig och vill ha ett nytt kök med till exempel exklusiva träluckor och granitskivor och är beredda att betala högre hyra för det. Men den nivån finns inte med i Hyresgästföreningens prislista. Då tycker jag att man ska kunna lösa den frågan genom en förhandling mellan två parter, säger Tommy Ohlsson.

FAKTA

Hagagruppens fastigheter

Tommy Ohlsson äger nio fastigheter i Malmö, som alla förvaltas av hans eget bolag Hagagruppen AB. Fyra av fastigheterna ligger i Slottsstaden och fyra ligger i kvarteret Östra Rönneholmsvägen/Carl Gustafs väg:
Carl Gustafs väg 16
Carl Hillsgatan 11/Per Wickenbergsgatan 4
Henrik Smithsgatan 15
Mariedalsvägen 37
Mariedalsvägen 43
Roskildevägen 3
Roskildevägen 5
Östra Rönneholmsvägen 26
Östra Stallmästaregatan 8
Gå till toppen