Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Robinson från A till Ön

Ikväll börjar det sista äventyret. Den sjunde säsongen av "Expedition: Robinson" på Sveriges Television.
Kanske har du missat resorna till Tengah, Mataking, Palawan, Mensirip och Uda Dan Dara. Kanske vill du inget hellre än minnas hur det var. Inga problem. Följ bara Sydsvenskans A till Ö-råd.

Andra sidan.
Ön där förlorarna i fjor fick chansen att kämpa sig tillbaka till finalen. Hatmötet mellan Charles Murelius och Annelie Wernholm blev en höjdpunkt 2002.


Baguette.
I Robinson-sammanhang inte ett eftertraktat livsmedel, utan den kroppsdel i vilken det ryckte på Jochen Schützdeller under hans rekordkorta besök på ön Pom-Pom. Det var Susanne Rittedal som fick det behudade brödstycket i rörelse.


Cement.
25 kilo. Karin Flinks personliga sak i expeditionen år 2000.


Dötid.
Uppstår när kamerorna slås av. Kan vara mer mördande än svält, skorpioner och stingrockor.


El Nido.
Robinsons Sodom och Gomorra. Det var denna filippinska ös krogar och restaurangbesök som blev målet för Lag Nords utfärder 1999, sedan några lagmedlemmar mutat lägervakterna. Sprit, cigaretter, choklad och extraransoner mat ingick också i den löpsedelsmässiga härvan.


Frottering.
Fick den blivande Robinson-segraren Martin Melin som förtida belöning i avsnitt 11 av den första säsongen. De flesta minns den malaysiska mjukdelsbehandlingen som "snoppmassagen".


Guld.
Ädel men svårsmält metall. Senast synlig när Anna från Vedevåg föll på knä framför sin Robinson-Leif i fjor. Förlovningsmiddag: 29 landkrabbor. Sedan dess har de fått tvillingarna Alfred och Maja.


Hovet.
Har inte tävlat, men nästan. Jan Dinkelspiel, nära vän med sessorna, förlorade knappt i finalen mot blivande s-riksdagsmannen Jan Emanuel. Robinson-Birgitta har som husmor på internatskolan Lundsberg lagat rotmos och lapskojs till Carl Philip. Skolans före detta rektor hette för övrigt Anders Lundin, men är inte identisk med Robinson-Anders.


Internationell nödsignal.
Freddy Lund viftade och viftade i vattnet år 2000. Ingen kunde tyda tecknen.


Jesus.
1999 års Judas. Varje morgon återuppstånden i Malmö. Gör numera karriär som innebandyspelare i KPML(r):s lag Proletären.


Kärstin.
Get. Hamnade hos vegetarianen Susanne Rittedal via strådragning 1998. När hungriga medtävlare ville äta upp henne (Kärstin, alltså) brast Susanne i gråt och röstades ut. Kärstin räddades från döden genom förflyttning till grannö. Flera hönor tvingades agera bukfylla och proteintillskott i hennes ställe.


Live Aid.
Gjorde Bob Geldof känd som svältens bekämpare. Sedan ville han tjäna pengar på folks hunger. Som huvudägare till tv-produktionsbolaget Planet 24 försökte han sälja Robinson-idén till kommersiella tv-kanaler runtom i världen. För djärvt, tyckte alla. Alla utom Strix, som sedan sålde idén till public service-bolaget SVT.


"Macken".
Var ett av de program som sattes in om lördagarna hösten 1997 medan Sveriges Television desperat klippte om alla avsnitt i premiäromgången efter att en av deltagarna hade begått självmord.


Norrlänningar.
Potentiella publikfavoriter. Som slöjdläraren Martin Suorra 1999. Eller jägaren Björn Hernefeldt 2001. Båda återkommer i kväll.


Orgier.
Avdelning mycket snack och lite verkstad. En enligt egen utsago apfull och spymätt Robban Andersson försökte desperat hångla vid middagsdejten med Lisa Knapp. Hon räddades av kameramännen.


Pincettpakten.
Kanske den muntraste sammansvärjningen hittills, med Emma Andersson och Zübeyde Simsek i huvudrollerna.


Quantum satis.
Nog. Fick flera av deltagarna och tiggde om att få bli hemröstade. Ulrika Tejlers avsked år 2000 hör till de mest tårfyllda.


Råtta.
Förtärdes flådd och helstekt i premiäravsnittet 1998. "Det smakade kyckling", sa Torbjörn Ambré.


Sportbil.
Det Martin Melin köpte för vinsten i premiäromgången av serien. Trots att han hade lovat sina medtävlande att satsa pengarna på familjebygge.


Treutiger,
Harald. Programledare som blev uppköpt av TV3. Skulle genom "Jakten på ökenguldet" knycka tittare från "Robinson". Guldet blev till sand.


Utvik.
Ett sätt för - särskilt - kvinnliga Robinsondeltagare att tjäna extra pengar genom att på bild vara mer påklädda än de har varit i tv. Ska ej förväxlas med Uppvik, Sophie, mäklardotter från Kivik, deltagare 1998. Numera Stockholmsbo och registrerad partner till Mian Lodalen.


Varan.
Långsvansad ödla och svårfångad ikon i Robinsonsammanhang. Fråga Lund. Freddy Lund.

Wilma. Katt som höll Linda Häggkvist sällskap hemma i lägenheten i Sundsvall sedan SVT sänt avsnitt 6 år 2000. Det var i det avsnittet som Robinson-Linda, skräckslagen inför utröstade Buba Badjies återkomst, lanserade förslaget "Vi skyller på Adnan". Adnan var den ende som inte röstat på Buba.


XX.
Ogynnsam kromosomkombination om man ska nå ända fram i Robinson. Undantaget är 1998 års Mrs Robinson, Alexandra Zazzi.


Yxa.
Föremål för storgräl mellan Kent Larsen och Martin Melin 1997.


Zzz.
Standardljud från Herman Nikolic, den sannolikt lataste öbon i expeditionen genom tiderna. Tog dock ett språng i avsnitt 9 1998, när VM-finalen i fotboll visades.


Åkommor.
Åtskilliga, från sönderslitna fötter, kärlkramp, njurbäckeninflammation och palmmärgsallergi till ett flertal mystiska svullnader, feberattacker och kollapser. Rekordet är Robban Anderssons. Han bröt benet när de första intervjusnuttarna spelades in på hemmaplan.


Äggkastning.
Klassisk tävling i 1999 års upplaga av Robinson, där Agneta Ekström försökte fånga med brösten.


Ö-råd.
Stället där svekfulla sammansvärjningar slutligen avslöjas. Fråga Håkan Marklund. År 2000 tog han farväl inför finalen så här: "Det är dags att resa sig och ta farväl av vännerna runt bordet. Men jag har inga vänner". "Hejdå kanonmaten", löd en annan avskedsreplik.
Gå till toppen