Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Allan Larsson ny ordförande för universitetet

Det blir Allan Larsson från Delary i Småland - en gång Lundastudent med avbrutna studier men sedan 2001 med professors namn - som blir Lunds universitets nye ordförande.

LUND. - Ett ganska bra val, säger Lennart Nilsson som efter sex år, två mandatperioder, enligt praxis lämnar sitt uppdrag vid årsskiftet.


Allan Larsson
Regeringens beslut på torsdagen innebär att det blir denna gången blir en det offentligha livets och inte näringslivets representant som skall stå på toppen av Nordens största universitet de kommande åren.

- En verkligt tung ordförande med stora kontaktytor mot regeringen och mot EU, säger Göran Bexell, universitetets rektor.


Allan Larsson är 65 år i år och ytterligare en tid ordförande i Sveriges Television, en post som regeringen bedömer kunna förenas med det nya uppdraget.

Han började sin yrkesbana i medievärlden som journalist i TV 1961 och slöt den 2000 med ordförandeskapet i SVT. Mellan medieuppdragen, bland annat chefredaktör för tidningen Vi, har han ägnat sig åt arbetsmarknadsfrågor och politik. På 1980-talet var han AMS generaldirektör, i början av 1990-talet finansminister (s) och från 1995 generaldirektör i EU-kommissionen med ansvar för arbetsmarknad och sociala frågor och han har fortfarande flera internationella uppdrag för FN.


Det är Larssons politiska kontakter - och inte minst de internationella och då främst i Bryssel - som Göran Bexell och Lennart Nilsson gläder sig åt.

- En viktig del i uppdraget är att finna nya intäktskällor åt universitetet och vi hoppas så klart få ännu mera forskningspengar från EU, menar Lennart Nilsson.


Lunds universitet är inte mark som legat i larssonsk träda sedan studentåren runt år 1960: Allan Larsson är både ordförande i universitetets Centrum för Europaforskning och medlem i den rådgivande kommittén för fundraising och externa kontakter.

- Vi hoppas att den kopplingen gör att han skall kunna göra ett bra jobb och lyssna även på oss studenter, säger Nils Gustafsson som är vice ordförande i LUS, Lunds universitets studentkårer.

Regeringen har ännu inte utsett de övriga ledamöterna i universitetsstyrelsen.
Gå till toppen