Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Åsa Hagenblad läser Håkan Bråkan

Alla som varit med om den dagliga overallbrottningen före och efter dagis känner igen sig när pappa Rudolf flyr in på toa under påklädningsritualen. Håkan tvärvägrar att ta på sig allvädersstövlarna och overallen. Han gillar inte snö och vinter, och vill ha gympaskor och tunn jacka.

Men han får en idé och lyckas lura både pappa och hela dagiset.


Knepet för att slippa overallen lär dock inte funka utanför bokpärmarna och det känns aningen tillkämpat att skriva en hel berättelse kring detta påhitt.

Håkan Bråkan, Sunes lillebror som för alltid går på dagis, är huvudperson i årets julkalender. Sören Olsson och Anders Jacobsson har gjort flera böcker om honom (detta är nummer sex), men julkalendern utgår från en Sunebok (Familjen Anderssons sjuka jul).


Det är inte så att Håkan Bråkan-böckerna är trista att läsa, och jag får erkänna att barnen väljer dem gärna, men de verkar slentrianmässigt gjorda. De följer ett visst mönster där något fattas. Lite mer glöd, kanske?

I tecknaren Eva Lindéns tappning ser Håkan Bråkan rätt mesig och slätstruken ut. Hon försöker ge bilderna mycket fart och humor genom roliga extrafigurer, som lever ett eget liv, men helheten blir ändå tam.


Bokversionen av Håkan Bråkan klår inte Sune på långa vägar. Att julkalendern bygger på en Sunebok säger allt.

ÅSA HAGENBLAD

FAKTA

Håkan Bråkan och vinterdagen
Sören Olsson och Anders Jacobsson (text)
Eva Lindén (bild)
Rabén & Sjögren
Gå till toppen