Lomma

Öppet och fritt - än så länge

Beskedet om exploateringsplanerna kom som en kalldusch

HABO LJUNG. När beskedet kom för bara ett par veckor sedan, att Habo Ljung skulle få tillökning, blev Inge Jörnvi alldeles nerringd. Och även för villaägareföreningens ordförande själv var kommunens utbyggnadsplaner en kalldusch.

- När vi var i kontakt med kommunen för 4-5 år sedan om just den obyggda marken visste de på tekniska förvaltningen inte ens om att det var kommunen som ägde den, säger Inge Jörnvi.

Som Sydsvenskan skrev i förra veckan var det en grundlig genomgång av en 60 år gammal detaljplan som ledde till att kommunen kom på att det fanns 30 tomter att exploatera vid Habo Ljung.


Thomas Palmblad bor längst ut i området med utsikt över ängarna mot Lund. Han är en av dem som kommer att få nya grannar om ängen exploateras.

- Kommunen säger att man värnar om öppna och fria ytor. Det här är en av de få ytor i Lomma där man kan ströva fritt, säger han.

Thomas Palmblad tycker att kommunen tänker för mycket på pengarna de kan få in på tomtförsäljningen och inte på att de förstör naturvärden för all framtid.

- Vi kan väl inte göra så mycket för att stoppa bebyggelsen men vi vill i alla fall vara med och påverka hur det blir, säger Inge Jörnvi, som är en av områdets verkliga veteraner.


1935 köpte hans far den lilla sommarstugan för 1 krona och 50 öre per kvadratmeter. Idag bor Inge Jörnvi och hans fru i den ombyggda sommarstugan vid havet. Grannens lilla lådliknande hus tvärs över vägen är till salu för närmare två miljoner kronor.

Det som en gång var en liten sommarby har långsamt utvecklats till ett året-runt-område som först på senare år blivit attraktivt.

- För 10-15 år sedan var det inte särskilt fint att bo här. "Habo-Ljung, är det där det luktar?" sa folk och rynkade på näsan, berättar Inge Jörnvi och tackar dagens reningsverk för att odörerna har dämpats.


Inge Jörnvi vet allt om områdets utveckling. Som treåring tillbringade han sin första sommar i den nyinköpta sommarstugan. Pappa Martin Jönsson tog 1941 initiativet till att skapa Habo Ljungs villaägareförening, där Inge Jörnvi idag sitter vid rodret.

Den nybyggda Götenevillan som uppkäftigt sticker upp över de andra husen, väcker minnen till liv. Det gamla torpet som låg på tomten revs alldeles nyligen.

- Det var en änka som fostrade fjorton ungar där. När jag var liten tyckte man ju att hon var som en utomjording som bodde här året runt, skrattar Inge Jörnvi.


På den tiden var det lantbrukaren på Habo gård som ägde marken kring sommarstugorna. Den unge Inge Jörnvi låg och lukade i bondens land för att få lite extrapengar.

- Vi jobbade på ackord, så var det fint väder kunde vi stanna hemma och bada, säger han.

Inge Jörnvi talar om gemenskapen, hur de boende själva utvecklat området under årens lopp.


I villaägareföreningens protokoll kan man läsa om inköp av en gemensam slipsten, satsningen på badbryggan och hur en av grannarna höll simskola för barnen i området. Inge Jörnvi visar stolt "Synvillan" - lekplatsen som barnfamiljerna hjälptes åt att montera ihop för några år sedan.

- Den är ett typiskt exempel på Haboandan, säger Inge Jörnvi.

FAKTA

Politiker ville stoppa planen
24 exploateringsobjekt står på kommunens lista för de närmaste tre åren. Ett av projekten är utbyggnaden av Habo Ljung där fullmäktigeledamoten Lanny Göransson, Bjärred-Lommas väl, blv, själv bor.
- Jag föreslår att det här projektet stryks ur exploateringsbudgeten för det är inte väl genomtänkt, tyckte Lanny Göransson i torsdagens kommunfullmäktigedebatt.
Men projektet fick vara kvar och just nu håller kommunen på att undersöka markförhållandena ute på ängen.
Gå till toppen