Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Byggjätten PNB i konkurs

Percy Nilsson Byggnads AB, PNB, försattes på fredagen i konkurs vid Malmö tingsrätt sedan bolagets nye ägare Lars-Olof Andersson inte gått in med ett utlovat kapitaltillskott.

Den i Schweiz bosatte affärsmannen Lars-Olof Andersson hävdar att han blivit vilseförd när han köpte aktierna i PNB av Percy Nilsson och bolagets vd Peter Condrup. Nu uppger Lars-Olof Andersson att han hävt aktieköpet och att han inte längre är ägare till PNB.


- Jag vill inte använda ordet lurad men jag har hävt köpet på grund av att PNB inte varit i det skick som utmålats när jag ingick avtalet, säger Lars-Olof Andersson.

- PNB har fortsatt den process nedåt man var inne i trots att jag fått uppgifter om att rensningen var klar och att allt pekade uppåt igen.

Granskade du inte PNB innan du köpte bolaget?

- Eftersom bolagets verksamhet skulle vända och allt var rensat så riktade vi in oss mera på framtiden, säger Lars-Olof Andersson.

Det var i onsdags kväll som PNB:s vd och tidigare delägare Peter Condrup fick ett fax där Lars-Olof Andersson meddelade att han avgått ur PNB:s styrelse. Först därefter har Peter Condrup och Percy Nilsson informerats om att köpeavtalet har hävts.

Innebär det att du och Percy Nilsson äger PNB igen?

- Absolut inte. Det finns bara en som äger bolaget och det är Lars-Olof Andersson. Han har ägt bolaget en lång tid nu och i november köpte han de återstående aktierna, säger Peter Condrup.

- Förra torsdagen höll Lars-Olof Andersson ett personalmöte med 180 tjänstemän på Star Hotel där han berättade att PNB skulle gå in starkt i 2004 och att vi skulle köpa på oss fler bolag.

Såväl Peter Condrup som Percy Nilsson hävdar bestämt att Lars-Olof Andersson tidigt i våras gjorde en ekonomisk genomgång av PNB innan han köpte bolaget. Sedan i somras har han haft kontrollen över verksamheten som de uppger går bättre idag än när Lars-Olof Andersson köpte den första aktieposten i bolaget.


- Så sent som i torsdags skulle Lars-Olof Andersson tillföra 50 miljoner kronor i nytt kapital till PNB. Något måste ha hänt mellan honom och banken, säger Percy Nilsson.

- Det var Lars-Olof Andersson själv som krävde att vi skulle sälja resten av aktierna i november för att han skulle rekonstruera PNB tillsammans med någon belgisk bank.

Enligt Percy Nilsson ska Lars-Olof Andersson ha övertagit borgensåtagandet gentemot Skånes Provinsbank i samband med den avslutande aktieaffären. Men ännu har inte banken returnerat de handlingar där Percy Nilsson går i borgen för moderbolagets skulder.


- Nej, det kanske är borgensansvaret de håller på att tvista om, säger Percy Nilsson med en suck.

När Lars-Olof Andersson avgått ur styrelsen och inte gått in med nytt kapital tvingades PNB:s kvarvarande styrelse fatta ett snabbt beslut.

- Vår nya ägare har inte kunnat ordna finansieringen och då beslutade sig styrelsen för att sätta moderbolaget i konkurs, säger Peter Condrup, vd för PNB-koncernen och fram till i mitten av november delägare i byggföretaget.

Enligt Peter Condrup påverkas inte de verksamhetsdrivande dotterbolagen i koncernen av konkursen.

- Leverantörerna kommer att få betalt. Den enda som har en fordran på moderbolaget är Skånes Provinsbank, säger Peter Condrup.

Hur stora är moderbolagets banklån?

- Mellan 100 och 200 miljoner kronor, säger Peter Cond-rup.

På Skånes Provinsbank i Malmö hänvisar bankchefen Magnus Paulsson till banksek-retessen och vill inte kommentera uppgifterna om PNB:s konkursansökan. Han bekräftar dock att banken har lånat ut pengar till PNB.


Redan i mars avslöjade Percy Nilsson sina planer på att sälja den förlusttyngda PNB-koncernen som han då ägde till 70 procent. I juni meddelade han och bolagets andre delägare, Peter Condrup, att de säljer hälften av aktierna i PNB-koncernen till den i Schweiz bosatte affärsmannen Lars-Olof Andersson. I november berättade Percy Nilsson och Peter Condrup att de sålt resten av aktierna i PNB som därefter helt kontrolleras av Lars-Olof Andersson.

Påverkar konkursen och konflikten med Lars-Olof Andersson ditt stora byggprojekt i Hylllie?

- Absolut inte. Jag har fått betalt för mitt, så jag har inte några problem. Hylleprojektet är en helt egen affär som bär sig själv.

FAKTA

PNB-koncernen, bokslut (mkr)

2002
Omsättning:2346 mkr
Resultat efter finansnetto:-198 mkr


2001
Omsättning: 3521
Resultat efter finansnetto: - 23


2000
Omsättning: 949
Resultat efter finansnetto: -101


Källa: Affärsdata/PRV
Gå till toppen