Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Byggjätten PNB i konkurs

Percy Nilsson Byggnads AB, PNB, försattes på fredagen i konkurs vid Malmö tingsrätt sedan bolagets nye ägare Lars-Olof Andersson inte gått in med ett utlovat kapitaltillskott.

Den i Schweiz bosatte affärsmannen Lars-Olof Andersson hävdar att han blivit vilseförd när han köpte aktierna i PNB av Percy Nilsson och bolagets vd Peter Condrup. Nu uppger Lars-Olof Andersson att han hävt aktieköpet och att han inte längre är ägare till PNB.


- Jag vill inte använda ordet lurad men jag har hävt köpet på grund av att PNB inte varit i det skick som utmålats när jag ingick avtalet, säger Lars-Olof Andersson.

- PNB har fortsatt den process nedåt man var inne i trots att jag fått uppgifter om att rensningen var klar och att allt pekade uppåt igen.

Granskade du inte PNB innan du köpte bolaget?

- Eftersom bolagets verksamhet skulle vända och allt var rensat så riktade vi in oss mera på framtiden, säger Lars-Olof Andersson.

Det var i onsdags kväll som PNB:s vd och tidigare delägare Peter Condrup fick ett fax där Lars-Olof Andersson meddelade att han avgått ur PNB:s styrelse. Först därefter har Peter Condrup och Percy Nilsson informerats om att köpeavtalet har hävts.

Innebär det att du och Percy Nilsson äger PNB igen?

- Absolut inte. Det finns bara en som äger bolaget och det är Lars-Olof Andersson. Han har ägt bolaget en lång tid nu och i november köpte han de återstående aktierna, säger Peter Condrup.

- Förra torsdagen höll Lars-Olof Andersson ett personalmöte med 180 tjänstemän på Star Hotel där han berättade att PNB skulle gå in starkt i 2004 och att vi skulle köpa på oss fler bolag.

Såväl Peter Condrup som Percy Nilsson hävdar bestämt att Lars-Olof Andersson tidigt i våras gjorde en ekonomisk genomgång av PNB innan han köpte bolaget. Sedan i somras har han haft kontrollen över verksamheten som de uppger går bättre idag än när Lars-Olof Andersson köpte den första aktieposten i bolaget.


- Så sent som i torsdags skulle Lars-Olof Andersson tillföra 50 miljoner kronor i nytt kapital till PNB. Något måste ha hänt mellan honom och banken, säger Percy Nilsson.

- Det var Lars-Olof Andersson själv som krävde att vi skulle sälja resten av aktierna i november för att han skulle rekonstruera PNB tillsammans med någon belgisk bank.

Enligt Percy Nilsson ska Lars-Olof Andersson ha övertagit borgensåtagandet gentemot Skånes Provinsbank i samband med den avslutande aktieaffären. Men ännu har inte banken returnerat de handlingar där Percy Nilsson går i borgen för moderbolagets skulder.


- Nej, det kanske är borgensansvaret de håller på att tvista om, säger Percy Nilsson med en suck.

När Lars-Olof Andersson avgått ur styrelsen och inte gått in med nytt kapital tvingades PNB:s kvarvarande styrelse fatta ett snabbt beslut.

- Vår nya ägare har inte kunnat ordna finansieringen och då beslutade sig styrelsen för att sätta moderbolaget i konkurs, säger Peter Condrup, vd för PNB-koncernen och fram till i mitten av november delägare i byggföretaget.

Enligt Peter Condrup påverkas inte de verksamhetsdrivande dotterbolagen i koncernen av konkursen.

- Leverantörerna kommer att få betalt. Den enda som har en fordran på moderbolaget är Skånes Provinsbank, säger Peter Condrup.

Hur stora är moderbolagets banklån?

- Mellan 100 och 200 miljoner kronor, säger Peter Cond-rup.

På Skånes Provinsbank i Malmö hänvisar bankchefen Magnus Paulsson till banksek-retessen och vill inte kommentera uppgifterna om PNB:s konkursansökan. Han bekräftar dock att banken har lånat ut pengar till PNB.


Redan i mars avslöjade Percy Nilsson sina planer på att sälja den förlusttyngda PNB-koncernen som han då ägde till 70 procent. I juni meddelade han och bolagets andre delägare, Peter Condrup, att de säljer hälften av aktierna i PNB-koncernen till den i Schweiz bosatte affärsmannen Lars-Olof Andersson. I november berättade Percy Nilsson och Peter Condrup att de sålt resten av aktierna i PNB som därefter helt kontrolleras av Lars-Olof Andersson.

Påverkar konkursen och konflikten med Lars-Olof Andersson ditt stora byggprojekt i Hylllie?

- Absolut inte. Jag har fått betalt för mitt, så jag har inte några problem. Hylleprojektet är en helt egen affär som bär sig själv.

FAKTA

PNB-koncernen, bokslut (mkr)

2002
Omsättning:2346 mkr
Resultat efter finansnetto:-198 mkr


2001
Omsättning: 3521
Resultat efter finansnetto: - 23


2000
Omsättning: 949
Resultat efter finansnetto: -101


Källa: Affärsdata/PRV
Gå till toppen