Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Pastorn som blev en radioprofil

Vad kan vi med säkerhet veta om Jesus? Radiojournalisten Sören Wibeck som bevakar livsåskådningsfrågor tar upp ämnet i ett inslag som sänds på julaftons morgon.

Ämnet är typiskt för tiden, men det säger egentligen inte särskilt mycket om Sören Wibecks journalistik. Hela världen ingår i hans bevakningsområde, i programmet "Människor och tro".

Sören Wibeck var pastor i Filadelfiakyrkan på sjuttiotalet. Men han lämnade kyrkan och tog jobb som journalist på Sveriges Radio. Han har specialiserat sig på livsåskådningsfrågor och jobbar på P1:s

- Eftersom vi har en global inriktning på vårt program passar det att jag reser mycket. Jag har ett internationellt intresse.


Sören Wibeck har sin arbetsplats på radiohuset i Malmö, men resten av hans redaktion finns i Stockholm. Han tog en ovanlig väg till journalistyrket:

- Jag var pastor i Filadelfiakyrkan på sjuttiotalet. Då var jag med och startade närradion i Malmö, och blev oerhört intresserad av radion som medium.


Han lämnade kyrkan och tog jobb som journalist på Sveriges Radio.

- Jag känner mer för att vara journalist än att vara förkunnare. Som journalist ska du kritiskt granska och blottlägga. Det passar mig.


Han tillhör inte i något trossamfund idag.

- Jag kan besöka en kyrka och känna mig hemma där, jag kan besöka ett asiatiskt tempel och känna mig hemma där. Personligen tror jag inte att någon religion kan göra anspråk på att ensam äga sanningen. Hade jag varit född i den muslimska världen skulle jag naturligtvis ha varit muslim. Hade jag varit född i Indien skulle jag med stor sannolikhet ha varit hindu. Jag tror att de stora religionerna är ett svar på människans sökande, var och en präglad av sin kultur och histora.


I mitten av åttiotalet såg Sören Wibeck hur det började byggas moskéer i Europa i större omfattning än tidigare. Han gjorde en serie radioinslag med rubriken "Islams möte med västerlandet". Det blev hans inkörsport till religion- och livsåskådningsredaktionen på Sveriges Radio, som idag bara heter livsåskådningsredaktionen.


Islam har blivit ett av hans specialområden. Förutom många reportageresor till muslimska länder har han studerat islam vid Al-Azhar-universitetet i Egypten.

Ofta bevakar Sören Wibeck samma konflikter som utrikesredaktionerna rapporterar från.

- Religion spelar en väldigt stor roll i världen, konstaterar han.


När Sydsvenskan träffar Sören Wibeck är han nyss hemkommen från USA där han gjort reportage om den kristna högern (kommer att sändas 2 januari) som han menar kommer att spela viktig roll i presidentvalet nästa år.


- Den konservativa högern är vita, konservativa protestanter som vill att Bibeln ska vara ledstjärna också för det politiska livet. De är mot aborter, mot homosexuellas rättigheter ... De är starka väljargrupper. Och president Bush tillhör definitivt den konservativa högern.


Han anstränger sig mycket för att reportagen ska bli intressanta och spännande att lyssna på. När han skildrade konflikten mellan hinduer och muslimer i Indien, till exempel, reste han till den rivna moskén i Ayodhya där flera tusen har dödats i oroligheter. Han inledde reportaget med orden: "Jag står på Indiens känsligaste punkt. Här kan helvetet bryta ut när som helst."


- Sammantaget ska varje reportage ge lyssnarna en känsla av närvaro och upplevelse. Är jag i Indien ska lyssnaren ha en känsla av att vara medtagen till den miljön. Därför måste det finnas mycket ljud, röster och miljöer.


Känsla, fakta och analys är hans ledord. Han och resten av redaktionen använder FN:s mänskliga rättigheter som norm i sin journalistik.


- Den grund vi utgår från när vi gör våra granskningar är hur de mänskliga rättigheterna tillvaratas. Människor får tro vad de vill - det är en mänsklig rättighet. Men man kan granska effekterna av en tro. Om det är en religion som förtrycker kvinnor har vi all anledning att säga att det är fel. Om religionen kräver ensamrätt och förtrycker andra kan vi ta ställning mot detta.


Sören Wibeck säger att han drivs av en vilja att förstå.

- Ju mer jag upplever av människor och andra kulturer, desto mer inser jag aldrig kan utgöra norm för någon annan.

Han vill också sprida kunskap om religion.


- Mycket beroende på Sveriges oerhört sekulariserade samhälle, där vi betraktar religionen som en privatsak, finns, generellt, inte särskilt stor kunskap om religion i världen. Det märks till exempel i asylärenden, där människor skickas tillbaka till länder som Iran där det bevisligen sker förföljelser mot oliktänkande.


Sören Wibeck har nyligen släppt sin första faktabok, en religionshistoria som han skrivit på fritiden. Han skildrar de stora religionernas uppkomst och utveckling. Han konstaterar att han inte har väjt för att ta med religionernas mindre goda sidor, så som terrorism med islamska förtecken, antisemitism och konflikter inom och mellan religioner. Han planerar redan nästa bok, som ska handla om korstågen.


På julafton sänder "Människor och tro" två timmar på morgonen (7.00-9.00).

- Jag har blivit ombedd att berätta vad vi egentligen kan veta om Jesus, alltså den som brukar kallas den historiske Jesus. Jag ska försöka redogöra för vad den senaste forskningen säger på området.


Han tar dessutom upp jungfrufödseln, ett ämne som under året har orsakat en hetsig debatt mellan olika religiösa företrädare sedan ärkebiskop K G Hammar uttryckte tvekan om det verkligen kan ha gått till som det står i Bibeln.


Sören Wibeck tycker att debatten har varit bra.

- Den har ju visat vilka skiljelinjer det finns i svensk kristenhet. och den har aktualiserat teologiska frågor, vilket jag tycker är intressant, för det är så sällan som teologi diskuteras.

FAKTA

Sören Wibeck
Född: 1951 i Jönköping. Bor i Malmö.
Yrke: Radiojournalist på P1-programmet "Människor och tro". Har skrivit boken "Religionernas historia - om tro, hänförelse och konflikter".
Drivkraft: En obändig vilja att förstå.
Favoritplats i Malmö: Kallbadhuset.
Senast lästa roman: "Onåd" av årets nobelpristagare i litteratur, J M Coetzee.
Gå till toppen