Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jonas Otterbeck har läst en bok om islamiströrelsen Hizb ut-Tahrir

Islamiströrelsen Hizb ut-Tahrir har i Danmark blivit ett slagträ i debatten om islam. I en ny bok utreds om organisationen verkligen är så farlig som det påstås.

I Danmark förs en infekterad diskussion om islam. Svepande påståenden om religionen eller muslimer, som jag bara har hört privat i Sverige, återges på ledarsidor och i debattinlägg i de mest seriösa tidningar. Likaså är taket högt och nivån låg i den politiska diskussionen.


Dansk folkeparti, en del kristna företrädare och sekulära muslimer har utmärkt sig för en hård och fördömande attityd mot islam eller muslimsk närvaro i Danmark. Men det finns även motröster som försöker förklara, ibland försvara. Flera muslimska profiler deltar i debatten med ideologisk övertygelse och även en hel del forskare som försöker nyansera bilden och förklara (oftare än att försvara) islam och muslimer.


Minns ni (det ganska utskällda) reportaget jihad.dk om Hizb ut-Tahrir som gick på tv för ett par månader sedan? Hizb ut-Tahrir (frihetspartiet) är inte etablerat i Sverige och inte heller särskilt känt här, men i dansk debatt har organisationen blivit symbolen för islamisk politisk aktivitet av tvivelaktig karaktär, både bland icke-muslimska och muslimska debattörer.


Organisationen har inga medlemsregister på grund av erfarenheter i länder där de förbjudits och förföljts, hävdas det från ledarskapets håll. Språkröret och ledaren Fadi Abdullatif ger sällan intervjuer, och om han gör det är det mesta kontrollerat av honom. Bara ett fåtal andra personer uttalar sig i organisationens namn. Fadi Abdullatif har fällts för hets mot folkgrupp för ett flygblad med citat som är starkt fördömande mot judar och som dessutom uppfattades uppmana till mord på judar. Abdullatifs försvar var att flygbladet inte handlade om Danmark utan om Israel-Palestina-konflikten.


Sammantaget är Hizb ut-Tahrir en lämplig måltavla för den som vill kritisera islam för att vara odanskt och hotfullt, något som organisationen också tydligt profilerar sig som. Det är en av deras rekryteringsstrategier, att vara det radikalaste valet. Organisationen är besvärande för dem som vill normalisera islam och visa på det oproblematiska med en islamisk närvaro i Danmark.


Det är i detta sammanhang som boken "Hizb ut-Tahrir i Danmark" är skriven. Vi får en genomgång av organisationens bakgrund med dess ursprung i jordanskt 1950-tal. En del redogör för Hizb ut-Tahrirs särpräglade ideologi som har som syfte att väcka muslimer religiöst och politiskt och förmå dem att arbeta för upprättandet av ett nytt kalifat som ska ena alla muslimer igen.


Boken ger också olika perspektiv på den danska Hizb ut-Tahrir, bland annat mediernas bild och hur andra muslimer ser organisationen. Den avslutande delen kan läsas som ett akademiskt remissvar på om Hizb ut-Tahrir är farligt och bör förbjudas. Svaret är att organisationen bör kritiseras, inte förbjudas, och att det inte finns någon grund för fruktan då organisationen inte kan kopplas till några former av våldsdåd i Västeuropa (däremot i Centralasien) och har en uttalad antivåldsideologi, det aggressiva flygbladet till trots.


Nyligen förbjöds organisationen att verka i Tyskland, och en tidigare nyckelperson för rörelsen i Storbritannien var indragen i försöken att värva soldater till talibanrörelsen. Men det finns förhållandevis litet skrivet om Hizb ut-Tahrir i Västeuropa. Den nya danska boken lyckas positionera organisationen och förklara dess strategier, ideologi och aktioner. Författarna ger ett kritiskt perspektiv på den enklare, rasistiska kritiken mot muslimer i Danmark som bland annat har låtit Hizb ut-Tahrir vara representativt för islam och alla muslimer.


Boken har en onödig skönhetsfläck. I en missriktad jämförelse mellan Sex Pistols sångtexter och Hizb ut-Tahrirs avståndstagande från Västvärlden och demokrati i sina skrifter, tappar man fotfästet. Jämförelsen tillför ingenting och bevisar ingenting.

Det hade varit mer fruktbart att jämföra med texter från danska (eller svenska) revolutionära marxister från 1960- eller 1970-talet.


Jonas Otterbeck

islamolog vid Malmö högskola


Hizb ut-Tahrirs hemsida: www.hizb-ut-tahrir.org/dansk/home/

Flygbladet som orsakade hets mot folkgrupps-domen finns på http://www.asbjoernchristensen.dk/

draebdem/draebdem.html
BOKEN

Malene Grøndahl, Torben Rugberg Rasmussen, Kristine Sinclair
Hizb ut-Tahrir i Danmark. Farlig fundamentalisme eller uskyldigt ungdomsoprør? Aarhus universitetsforlag.
Gå till toppen