Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Afonso klar för MFF

En - eller möjligen flera - okända tomtar gav Malmö FF och dess fans en sällsynt vältimad julklapp på tisdagen. Då blev det nämligen klart att Afonso Alves spelar för Malmö FF nästa år.

MALMÖ. Det var med hjälp av externa, hemliga, finansiärer, som affären roddes i hamn - och det skedde inte utan dramatik.

- Malmö FF är en klubb som varit i topp de senaste två åren och som satsar hårt för att vinna nästa år. Jag längtar efter att spela på Malmö stadion inför min nya fantastiska publik, förklarar Afonso när Sydsvenskan får tag på honom hemflugen till Brasilien igen.


- Vi har haft kontakt tre-fyra veckor, nästan dagligen, berättar MFF:s ordförande Bengt Madsen. För några dagar sedan kom Afonso och hans brasilianska klubbledning till Köpenhamn, för att förhandla.

Men MFF var inte ensamt. I budgivningen fanns Aalborg, Bröndby, FC Köpenhamn och norska Rosenborg. Ett "motstånd" som ekonomiskt borde vara oövervinnerligt för MFF.


För några dagar sedan drog sig också Malmö FF tillbaka från förhandlingen, ansåg sig inte kunna betala vad Atletico Mineiro ville ha betalt.

- Men plötsligt kom de tillbaka via agenten och sade att de ville hitta en lösning i alla fall, eftersom spelaren föredrog Sverige.

Afonsos version är inte riktigt densamma.

- Det var Atletico som bestämde. I slutförhandlingarna föredrog de Malmö. Varför vet jag inte. Men jag är nöjd med mitt avtal med Malmö. Jag vill vinna guldet med Malmö FF nästa år, även om vägen dit är lång.


Vad Afonso till slut kostade, är enligt parterna en hemlighet. Men enligt uppgifter i Brasilien stannade priset vid cirka 9,5 miljoner kronor. MFF bjöd sex miljoner, Mineiro krävde elva. Och så långt gick alltså aldrig MFF.


Men enligt Bengt Madsen kostar övergången inte en endaste krona från klubben. En eller flera finansiärer står för affären.

- Och den eller de ser inget behov av att synas utåt. Givetvis kommer det att finnas ett avtal med dem om Afonso säljs vidare, att de får tillbaka sina pengar plus avkastning, men de detaljerna ska vi ta efter helgerna.


22-årige Afonso, som gjort 23 mål på 39 allsvenska matcher för Örgryte, har skrivit ett fyraårskontrakt med MFF. Dock är varken detta eller klubbarnas överrenskommelse slutgiltigt signerad, då läkarundersökning och några andra "formaliteter" återstår.

- Vi har skrivit ett "letter of intent" och så fort Afonso landade hemma i Brasilien igen, var vi överens med honom och klubben att offentliggöra affären.


Någon gång i januari ska den offensive mittfältaren återvända som MFF-spelare och man kan ju undra vad som fick honom att välja Malmö före större pengar i Danmark. MFF-ordföranden Bengt Madsen bedyrar att lönen "inte är sexsiffrig i månaden, långt därifrån", att andra spelare skulle ha varit betydligt dyrare.

- Afonso verkar helt enkelt imponerad av Malmö FF och inte minst supportrarna, som han har nämnt många gånger, säger Bengt Madsen.


Med Patrik Andersson på ingång också, är det onekligen länge sedan MFF hade ett så namnkunnigt lag.

- Patrik ska få äta julskinkan, sedan ska vi förhandla oss fram så att han också får en rimlig lön. Han visade i lördags vilken klasspelare han är.

Därmed stänger Madsen värvningsbörsen och hävdar att inga ekonomiska risker tas. MFF ska heller inte ha inträknat trolig explosion i årskortsförsäljningen när allt är i hamn.

- Nej, det har vi inte gjort, även om vi också tror att det blir ås.


På väg bort från MFF tycks däremot Matias Concha definitivt vara, det bekräftar Bengt Madsen.

- Det är hans egen vilja och får han ett bud ska vi inte stoppa honom. Då har vi ändå 17 etablerade spelare i A-truppen, säger han förnöjt.
Gå till toppen