Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

A-vitamin mest farligt - risk för fosterskador

För gravida kvinnor är det extra allvarligt att få i sig för mycket A-vitamin. De behöver inte mer än knappt ett milligram A-vitamin per dag, och bör absolut inte få i sig över tre milligram eftersom det då kan finnas risk för fosterskador.

Detta gäller särskilt inledningsvis i graviditeten, då man kanske inte ens vet om att man är gravid.

Sydsvenskan kontaktade produktchefen på Twinlab i Sverige, Gunnar Lindblad, för att fråga om de höga halterna av bland annat A-vitamin i "Daily one".


Enligt burkens etikett innehåller den 3,3 milligram A-vitamin per tablett.

- Vi har en ny version av "Daily one" och i mina papper står det att den innehåller 1,8 milligram vitamin A, inte 3,3 milligram. Kanske har du fått tag i en gammal burk? undar Gunnar Lindblad.

Så visar sig dock inte vara fallet, utan det är den allra senaste versionen vi har köpt.

- Hm, den ska innehålla 6000 internationella enheter vitamin A. Det är lika mycket som 1,8 milligram vitamin A. Står det 3,3 milligram på din burk så står det fel. Det måste ha blivit fel i översättningen, säger Gunnar Lindblad.


Visserligen är 1,8 milligram betydligt lägre än 3,3, men det är fortfarande mer än dubbelt så mycket som det svenska rekommenderade dagsbehovet för kvinnor. Detsamma gäller för flera andra vitaminer och mineraler i produkten.

- Vi har ett av marknadens starkaste preparat, för vi anser att man behöver mer än de svenska näringsrekommendationerna. De härstammar säkert från 1950-talet och kommer snart att vara historia. Maten innehåller inte alls de näringsämnen i dag som den gjorde förr, säger Gunnar Lindblad.


Men Håkan Melhus som forskar om vitamin A vid Uppsala universitet håller inte med Gunnar Lindblad.

- Vi bör snarare sänka än höja rekommendationerna om vitamin A. Även om det skulle stämma att produkten innehåller 1,8 milligram istället för 3,3 milligram är det fortfarande alldeles för mycket. Särskilt för kvinnor, eftersom det främst är kvinnor som köper kosttillskott. Exempelvis rekommenderar WHO 0,5 milligram per dag, säger Håkan Melhus.

FAKTA

A-vitamin från växter anses ofarligt
Vitaminerna A,D,E och K är fettlösliga och lagras i kroppen. De bör därför inte överdoseras. De negativa effekterna med överdosering av vitamin A gäller retinol, som finns naturligt i bland annat lever, ägg och mejeriprodukter medan däremot betakaroten (provitamin A) från växtriket tycks vara ofarligt.

Det dagliga rekommenderade intaget av vitamin A uppgår till 900 mikrogram (0,9 milligram) för män och 800 mikrogram (0.8 milligram) för kvinnor. Vissa vitamintillverkare har sänkt halten A-vitamin och kompletterat med betakaroten för att undvika överdosering, se under respektive produkt.

I Sverige är även mejeriprodukter som lättmjölk och margarin berikade med vitamin A (retinol). Den som dricker en deciliter lättmjölk får i sig cirka sex procent av dagsbehovet av vitamin A.

Mer finns att läsa på Livsmedelsverkets hemsida, Apoteket och Läkemedelsboken.
Äldre och veganer behöver äta B12 - gravida behöver mer järn

Även om man är frisk och äter varierat finns det vissa grupper som behöver tillskott av vitaminer och mineraler. Dietisten Eva Davidson rekommenderar följande:

B12
Många äldre har ett försämrat upptag av vitamin B12 och kan behöva B12 i tablettform. Veganer är en annan riskgrupp. Vegankosten innehåller i princip inget B12 och personer som lever på denna kost måste ta extra vitamin B12.

Kalcium
För kvinnor över 61 år kan ett tillskott av 500-1000 mg kalcium/dag möjligen försena utveckligen av osteoporos (benskörhet).

Vitamin D
Vitamin D är nödvändigt för att kroppen ska kunna ta upp kalcium från tarmen till benstommen. Förr åt vi sill nästan varje dag, idag har vi svårt att komma upp i det rekommenderade intaget av vitamin D. Förmågan att bilda vitamin D i huden reduceras med åldern och många äldre vistas sällan utomhus. Därför bör äldre människor, framför allt äldre kvinnor, ta kosttillskott med vitamin D.

Järn
Järnbalans under graviditeten förutsätter att det finns järndepåer på 500 mg, men endast fem procent av de gravida har sådana förråd. De flesta gravida behöver därför järntillskott.
Gå till toppen