Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Nytt Stadion utan löparbanor

Malmö kommun vill ha en ny, renodlad fotbollsarena. Men det finns två alternativ: renovering och modernisering.

MALMÖ. Med rådande närmast hysteriska sug runt MFF har frågan om Malmö stadions framtid eller en ny fotbollsarena blivit extra angelägen för Malmöborna.


Av den anledningen presenterade fritidsnämnden redan igår den nu färdiga punkten sju i Stadionutredningen om upprustning och modernisering - en vecka innan programförslaget når ut till föreningslivet i stan.

- Målet är fortfarande ett Stadion utan löparbanor och en helt ny anläggning för friidrott, säger Lynn Ljungberg, kommunalråd och ordförande i fritidsnämnden. MFF och Bengt Madsen ser optimistiskt på möjligheten att hitta privata finansiärer till den fotbollsarena som skulle kosta 500 miljoner kronor. Kommunen jobbar vidare på den lösningen och jag hoppas utredningen blir klar under våren.

- Men som ett led i de kommande diskussionerna är det mycket värdefullt att få ta del av det noggranna arbete som gjorts om den nödvändiga renoveringen av Malmö stadion


Lennart Jönsson är ansvarig i kommunala utredningen om ett uppfräschat Stadion. På måndagen redogjorde han för de två olika förslag som materialet innehåller.

- Vi har gjort ett nollalternativ med bara underhåll. Det kostar cirka 70 miljoner kronor. Det andra, både upprustning och modernisering, går löst på 160 miljoner.


Malmö stadion, byggd till fotbolls-VM 1958, är både gammal och sliten, behöver renoveras för att tillgodose dagens önskemål och Uefas bestämmelser för arrangemang av internationell fotboll.


Samtidigt har utredningsgruppen varit tvungen att ta hänsyn till kulturhistoriska aspekter i bevarandet av k-märkt arkitektur och konstverk.

- För att uppfylla krav i en befintlig anläggning måste man vända på varenda sten. Inom de ramarna har vi försökt hitta funktionella lösningar, kommenterar Lennart Jönsson det omfattande arbetet.


För 45 år sen var komforten inte lika viktig. Det mest primära behovet handlade om att ha tak över huvudet.

I dag vill kräsna åskådare - och Uefa - ha betydligt mer service.

- Matställen, barer, lokaler för representation. Och endast sittande publik vid matcher i Europa, förklarar Lennart Jönsson.


För allsvenskan tycker däremot många att ståplatstraditionen skall hållas vid liv.

Den planerade om- och nybyggnaden av Malmö stadion ger 23 872 sittplatser, varav 10 780 under tak. En skissad tillbyggnad av den norra läktaren, som invigdes till EM 1992, ökar kapaciteten med 2 500 extra åskådare.


På kortsidorna skulle fyra sektioner med 2 x 900 respektive 2 x 2 400 platser kunna förvandlas till ståplatser och ta emot dubbelt så många (6 600 totalt). Då får stadion tillbaka sin ursprungliga kapacitet på över 30 000 åskådare.

- Detta ligger utanför utredningen, vi har bara tittat på möjligheterna eftersom MFF anser det intressant. Fast praktiskt är det jobbigt att montera ner och förvara stolar. Endast genomförbart på små ytor, säger Lennart Jönsson.


Stadionutredningen har haft anläggningarna i Brøndby och Rostock som förebilder. I nästa vecka kommer Malmös idrottsföreningar att kunna ta del av materialet.

Längre fram i vår presenteras förhoppningsvis drömförslaget om en ny fotbollsarena. Den skall också ta cirka 25 000 personer. Men platsen blir densamma.


Malmö kommun tänker slå vakt om det unika arrangemangsstråket från Stadsteatern ut till Stadionområdet - där en konstgräsmatta på Malmö idrottsplats är nästa projekt - det centrala läget och omgivningens natursköna grönska runt Pildammarna.

- Bland stans föreningar har vi också märkt en stor vilja att behålla en del av Stadions ursprung, berättar Lynn Ljungberg.


Det står redan klart att huvudläktaren kommer att bli ett permanent inslag i det nya arenabygget.

- Därför är det så viktigt att få alla nödvändiga förändringar belysta, säger Lynn Ljungberg.


Till sommaren vill hon både som politiker och fotbollsvän få besked i ena eller andra riktningen. Modernisering eller ny arena...?

Oavsett vilket kan bygget tidigast starta när fotbollssäsongen är slut i höst.

- Demokrati tar tid, beslutsprocessen är lång. Och sen måste vi räkna med att arbetet kommer att ta minst två år, konstaterar Lynn Ljungberg.

FAKTA

Underhåll av Malmö stadion
Nödvändiga arenakrav:
* Underhåll av betongkonstruktionen: 40 miljoner.
* Målning av tak och väggar i omklädningsrummen: 17 miljoner.
* Asfaltering runt området: 3 miljoner.
* Byte av informationstavla: 8 miljoner.
* Planbelysning enligt Uefas bestämmelser: 2 miljoner.
Nollalternativet kostar 70 miljoner kronor.
Modernisering av Malmö stadion
Rekommendationer från Uefa:
* Restaurang med VIP-rum, planeras att byggas tvärs igenom södra läktaren från huvudingången, med fönster ut mot både matchplanen och träningsplanen.
* Hedersläktare för 500 personer.
* Fler toaletter, kapaciteten måste ökas från dagens 0,7 platser /1000 åskådare till 3/1000.
* Två nya kiosker.
* Utökning av antalet handikapplatser från dagens fyra till 30 (2 x 15).
* Nya kommentatorshytter för radio och teve.
* Nya pressutrymmen.
* Omklädningsrum för gästande lag med samma möjligheter till massage, sjukvård m m som MFF har.
* Omklädningsrum för både manliga och kvinnliga domare.
* Breddning av planen med två meter till 105 x 67, förskjuts mot norr så att löparbanorna behålls.
* Höjning av norra läktaren för att tillfredsställa kravet på god sikt.
* Sänkning av tränar- och spelarbänken så att 800 av 1000 sittplatser längst ner kan utnyttjas.
* En mer sluten arena med bara sittplatspublik i kurvorna och på kortsidorna.
* Ingång för långtradare att komma in på arenan vid musikarrangemang.
Moderniseringen kostar ytterligare 90 miljoner kronor - 50 för södra läktaren, 40 för övriga läktare - totalt 160 miljoner.
Gå till toppen