Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Judiska ungdomar trakasserades

Sju tonårspojkar riskerar åtal för hets mot folkgrupp efter att ha skrikit antisemitiska slagord och hotat tre judiska pojkar till livet. Tonåringarna sa bland annat att de skulle döda alla judar, enligt vad de judiska pojkarna uppgivit i polisanmälan.

MALMÖ. Händelsen inträffade vid Triangeln i lördags kväll. De angripna pojkarna kommer från Göteborg. De var tillsammans med ungdomar från flera länder deltagare i en sammankomst med den judiska ungdomsorganisationen B'nei Akiva på judiska församlingen på Kamrersgatan.


Efter mötet gick de till Mc Donald's Triangeln för att äta. En av pojkarna hade en Davidsstjärna väl synlig hängande i ett halsband. När tonårsgänget, där flera av medlemmarna hade rötter i Mellanöstern, fick syn på Davidsstjärnan började de attackera de judiska pojkarna. När pojkarna lämnade restaurangen följde gänget efter. Hela tiden skrek de slagord mot Israel och judar.


De judiska pojkarna kallade på polis och de fick åka med i polisbilen för att leta efter gänget. Vid Monbijouskolan hittades de sju tonåringarna. Polisen kontrollerade deras identiteter.

Därefter skrevs en anmälan om hets mot folkgrupp. En åklagare ska utses för att leda utredningen. Närmast kan de sju utpekade kallas till förhör.

Enligt en representant för den judiska församlingen är det ovanligt att judar i Malmö drabbas av antisemitiska påhopp.

- Den judiska begravningsplatsen och kapellet har utsatts för attentat men jag känner inte till några fall där angreppen har skett så öppet mot enskilda personer, säger representanten.


I samband med moskébranden förra våren var det någon som målade en Davidsstjärna på en av byggnaderna. Det satte igång ett rykte bland en del muslimer i Malmö att det var judar som låg bakom branden. Sydsvenskans reportrar fick flera gånger tiden efter branden höra att "det var judarna".

Anklagelserna mot judarna den gången gjorde Islamic Centers ledare Bejzat Becirov mycket upprörd. Lika upprörd blir han nu när han får höra talas om det som hänt i helgen:

- Det här är fullständig katastrof. Att människor inte ska få vara i fred. Såna här påhopp kan vi inte tolerera, oavsett vilken religion det handlar om, säger Bejzat Becirov.


Det är inte konfrontation som behövs, utan samarbete, anser han.

- Sådan här påhopp är nästan värre än misshandel. En smäll i ansiktet kanske går över på en halvtimme. Men orden går till hjärtat och försvinner aldrig. Både vi och den judiska församlingen har haft tillräckligt mycket ont att tänka på. Såna här påhopp får inte förekomma.
Gå till toppen