Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dyr hundmat inte bättre än billig

Torrfoder till hundar varierar mycket i pris. Men näringsmässigt är skillnaden liten, enligt ett test som gjorts av danska konsumenttidskriften Tænk + Test.

Illustration: Ursula Wilby.

De har låtit laboratorietesta 21 olika torrfoder som säljs i danska butiker. Många av dem finns också i Sverige.


Enligt veterinären Helle Friis Proschowky vid Den Kgl. Veterinær- och Landbyhøjskolen, där testet gjorts, fyller alla de undersökta produkterna de näringsmässiga kraven för en vuxen, frisk hund.

Unga, gamla, sjuka eller allergiska hundar kan behöva specialfoder. Annars är det viktigaste att hunden gillar maten som serveras och mår bra av den.

Det finns internationella normer om hur mycket näring hundfoder ska innehålla. Ämnena som analyserats i den danska undersökningen är protein, fett och kolhydrater samt kalcium, fosfor och viktiga aminosyror och fettsyror.


Alla testade fodersorter innehöll tillräckligt med fett, proteiner, aminosyror och linolsyra. Några produkter innehöll väl lite kalcium och fosfor, men inte så lite att det skulle medföra några problem för hundens benstomme.


Testet visar att billigare torrfoder ofta innehåller mer kolhydrater, som är en billig energikälla, medan dyrare foder ofta innehåller mer fett.

Den rekommenderade portionen är ibland mindre för fettrikare fodersorter. Det kan innebära att hunden inte blir mätt och därfär tigger till sig lite påfyllning, med övervikt som följd. Övervikt är ett problem inte bara för människor utan också för hundar, både i Danmark och Sverige.


- Tillverkare av så kallade premiumfoder hävdar i sin marknadsföring att ett foder som visserligen är dyrare i inköp inte blir dyrare totalt eftersom man kan ge mindre portioner, säger Torsten Widholm, redaktör för Svenska Kennelklubbens tidskrift Hundsport.

- Men det är likadant för hundar som för människor. får man i sig alla kalorier via fett får man inte samma mättnadskänsla som när man också får i sig till exempel fibrer, och då blir lätt det totala kaloriintaget för högt.


I Sverige kontrollerar Jordbruksverket att produkternas näringsinnehåll stämmer med deklarationen på förpackningen, men den näringsmässiga kvaliten undersöks inte.

- Många konsumenter tror att ett dyrt foder alltid måste vara bättre än ett billigt. Det finns exempel på att tillverkare, som sålt för dåligt av en produkt, ökat försäljningen när priset höjts rejält, trots att innehållet hela tiden har varit oförändrat. Det viktiga är att utfodringen stämmer med hundens behov, säger Torsten Widholm.


Senast ett stor svenskt laboratorietest av hundmat gjordes var i mitten av 1970-talet i ett samarbete mellan Hundsport och dåvarande Arméns hundskola.

Det danska testet finns att läsa i februarinumret av Tænk + test.
Gå till toppen