Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Hemmabio vållar ljudterror

De vanliga tv-apparaterna är på väg ut. Nu är det hemmabio som gäller - kraftiga bashögtalare ger biokänsla i tv-fåtöljen men blir en skakande upplevelse för grannarna. De nya tv-anläggningarna har redan lett till klagomål i hyreshus och bostadsrättsföreningar.

Störningarna kan bli närmast outhärdliga om en obetänksam granne njuter av hemmabions alla ljudeffekter.

- Våra farhågor är uppenbara. Med ökade ljudmöjligheter finns det alltid någon som saknar omdöme, säger Bernt Valdemarsson, juridisk samordnare på MKB, det kommunala fastighetsbolaget i Malmö.


Jan Ohlsson är ordförande i HSB:s bostadsrättsföreningar Eriksfält och Blekingsborg:

- Det här är ett jättestort problem. Egentligen är hemmabion inget bekymmer i sig med alla sina högtalare. Problemet är hemmabions subwoofer som gör att tevens basljud fortplantar sig genom betongkonstruktionen i våra flerfamiljshus.


Subwoofern är en kraftig bashögtalare som ger extra tryck åt bastonerna från stereoanläggningar, tv-apparater och dataspel.


För den som tittar på hemmabio ger subwoofern en stark biokänsla. Så snart dinosaurierna löper amok i "Jurassic Park" eller bomberna sprängs i "Die Another Day" sprider subwoofern skakningarna vidare till tv-fåtöljen - men också till grannarnas kristallkronor.

- Problemet är hemmabions förmåga att ge ljud ifrån sig. Särskilt i äldre fastigheter fortplantas de här ljuden till ett stort antal grannar, säger Bertil Johansson, informationschef på HSB Skåne.


Enligt elektronikbranschens egna beräkningar har vart fjärde svenskt hushåll tillgång till någon form av hemmabio. Det finns flera skånska exempel på hyresgäster som lämnat sin bostad sedan de fått en granne med hemmabio. I de fallen har utflyttarna medvetet valt att inte göra affär av saken.


I bostadsrättsföreningarna Eriksfält och Blekingsborg har styrelsen dock agerat med hot och samförstånd för att tidigt dämpa hemmabions ljudeffekter.

- Vi har gjort det helt klart att vi inte lägger fingrarna emellan när det gäller grannstörningar. Vi begär in handräckning från kronofogden och lyfter ut den som spelar alltför högt på sin musikanläggning eller hemmabio, säger Jan Ohlsson.


Ohlsson har via ett internt medlemsblad informerat medlemmarna om att styrelsen kan verkställa en vräkning med forcerad hjälp inom en vecka.


Det finns i dag ett 20-tal hembioanläggningar bland föreningens 600 lägenheter och 1 800 boende. De störningar som förekommit har snabbt ebbat ut.

- Vi har bett medlemmar med subwoofer att koppla bort den. De får biokänsla ändå tack vare hembions surroundljud. Det gör att grannarna står ut.


Enligt den överenskommelse som Jan Ohlsson gjort med sina medlemmar ska föreningens filmälskare endast vid högtidliga tillfällen få njuta av hemmabions fulla effekt. Det får de göra när de närmaste grannarna åkt till landet.


Än så länge är biobullret bara ett marginellt hyresproblem, men hemmabion vinner snabbt terräng i allt fler vardagsrum. Och flera fastighetsbolag är skeptiska till tv-handlarnas säljmetoder.

- Branschen går inte ut med särskilt måttful reklam. De instruerar snarast sina kunder hur de snabbast kan blåsa ut sina grannar. Jag är bekymrad för vad som kan komma. Våra hus är inte byggda för att klara den här typen av ljudmaskiner, säger Bernt Valdemarsson på MKB.


Än så länge har störningar från hembio inte lett till några vräkningsärenden. Och de kommunala miljöinspektörerna har bara tagit emot ett fåtal anmälningar. De hänvisar oftast de klagande till hyresvärden eller bostadsrättsföreningen. Det gör också polisen om de får klagomål på bullrande grannar.


De stora fastighetsbolagen vet ännu inte hur de ska hantera hembioproblemet. Men MKB ser inte ett förbud mot subwoofers som någon lösning:

- Vår huvudregel är att ingen får störa. Punkt slut. Det behövs inte fler regler, säger Bernt Valdemarsson.
Gå till toppen