Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ingen hämtade kidnappad flicka

Trots att pappan uppgav adressen hände inget. Nu anmäler han Åklagarmyndigheten i Malmö anmäls till både Riksåklagaren och justitieombudsmannen. Anmälare är Per Liljedahl, som är mycket missnöjd med hur myndigheten hanterat utredningen kring hans försvunna dotter Lina.

MALMÖ. - Jag är skrämd. Fram tills allt detta hände har jag trott att polisen och åklagarmyndigheten fungerade, att man kan lita på dem. Men min historia visar att så är det inte, säger Per Liljedahl.


Efter en mycket uppslitande vårdnadstvist fick han enskild vårdnad om sin då knappt fyra-åriga dotter Lina i augusti 2000. Mamman ansågs inte kunna träffa flickan utan stöd av kontaktperson.


Några dagar senare hade hans före detta sambo kidnappat dottern och gått under jorden. Brottet hon senare efterlystes för är "grov egenmäktighet med barn" och ger upp till fyra års fängelse.

- Som jag ser det försvann ett litet svenskt barn i augusti 2000, tillsammans med en mamma som svenska myndigheter inte ansåg kapabel att ta hand om henne. Trots det har ingen brytt sig om att leta efter henne, eller att ta reda på hur hon mår.


Sydsvenskan och SVT:s "Uppdrag granskning" har flera gånger uppmärksammat Per Liljedahls kamp. Redan när Lina och hennes mamma försvann misstänkte han att de befann sig i Linas morföräldrars hemland, Ungern. Per Liljedahl låg på polis och åklagare för att de skulle leta efter dem där, och uppgav kring årsskiftet 2000-2001 en adress i Budapest där han misstänkte att de kunde finnas.


I ett inslag i kvällens "Uppdrag granskning" avslöjar SVT att Lina och hennes mamma varit skrivna på just den adressen i flera år.

- Man tror inte att det är sant. Hur är det möjligt att man inte kontrollerat mina uppgifter? Det är till och med värre än jag befarade, säger Per Liljedahl.


De första riktigt handfasta uppgifterna fick han från åklagarmyndigheten den 11 december förra året. Då bekräftade åklagare Ulla Karlbrink Malmquist de misstankar Per Liljedahl haft ett tag, nämligen att både Lina och hennes mamma hade blivit ungerska medborgare. Därmed har också Linas mamma fått enskild vårdnad om henne i Ungern.

- Det kändes som om åklagaren berättat att Lina dött. Det man utsatt mig för är värre än ett fängelsestraff. Jag måste leva resten av mitt liv med att ha förlorat min dotter.


Sedan slutet av maj förra året leds förundersökningen mot Linas mamma av åklagare Ulla Karlbrink Malmquist. Hon anser inte att fallet vare sig är kört eller avgjort än.

- Kvinnan är fortfarande misstänkt för brott. Vi har ett par förfrågningar ute som vi ännu inte fått svar på. Av förundersökningstekniska skäl vill jag inte gå in på vad det gäller, säger Ulla Karlbrink Malmquist.


Hon fick uppgifter om att mamman och barnet befann sig i Ungern strax efter att hon tagit över fallet, i maj 2003 (utan att berätta något för Per Liljedahl). Då skickade hon en förfrågan till landets polismyndighet för att ta reda på varför inget mer hände.

- Vi kan ju inte åka till ett annat land och hämta hem misstänka brottslingar. Det skulle bli oerhörda diplomatiska förvecklingar då. I stället måste vi helt enkelt förlita oss på att polisen i det aktuella landet gör sitt bästa för att hjälpa oss, säger åklagaren.


Fotnot. För att skydda Pers dotter har vi gett henne ett annat namn.

FAKTA

"Jag förstår Pers förtvivlan"
MALMÖ. Malmö tingsrätt slog i augusti 2000 fast att knappt fyraåriga Lina skulle bo och vara skriven hos sin pappa Per Liljedahl. Men tingsrättens beslut gjorde att hans före detta sambo tog barnet, lämnade fast jobb, lägenhet och hela sitt sociala liv i Malmö.

När Sydsvenskan skrev om fallet första gången, i oktober 2000, hade myndigheterna inte gjort någonting för att hitta Lina.

Brottet är grovt - och det är ett barn inblandat. Det är två ingredienser som enligt regelverket sätter hård press på förundersökningsledaren. I detta fall har två olika åklagare varit inblandade, nu pensionerade Bo Wahlgren och Ulla Karlbrink Malmquist.
- Jag förstår Pers förtvivlan men det har inte funnits så mycket vi kunnat göra eftersom [kvinnan] har hållit sig gömd med dottern, sa Bo Wahlgren till Sydsvenskan i mars 2001.

Några veckor senare begärde han mamman häktad och efterlyste henne i sin frånvaro, även internationellt.

Efter att kvinnan efterlysts hände egentligen ingenting på drygt två år. Sedan den första artikeln publicerades i oktober 2000 har Sydsvenskan haft löpande kontakt med Per Liljedahl.
- Jag vet inte hur många olika trådar jag givit till polisen att dra i, säger han.

Överåklagare Sven-Erik Alhem välkomnar en prövning av Riksåklagaren.
"Uppdrag granskning" sänds klockan 20 på tisdag i SVT.
Gå till toppen