Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sätta upp något på en hård vägg

Ska du sätta upp en vägghylla men känner dig osäker på hur?
Hans Remgren, husvärd på MKB och byggnadssnickare, ger dig tips om hur du borrar och fäster saker på hårda väggar på bästa sätt.

Hur vet jag vad för sorts vägg det är?

- Knacka i den. Om det känns stumt är det en hård vägg av betong, tegel, puts eller möjligen siporex. Med de väggarna arbetar man på samma sätt, med samma teknik, säger Hans Remgren.

Låter väggen däremot ihåligt är det en gipsvägg eller spånskiva. Nästa vecka kommer vi att berätta hur man gör när man borrar i dem.


Gör så här
:

1
. - Först måste du kolla så att det inte går några kablar där du tänker borra. Titta efter kontakter och eldosor och borra inte rakt över eller rakt under dem, säger Hans Remgren.

2
. Märk ut var hålen ska sitta med en blyertspenna.

3
. Välj rätt pluggstorlek. Ju större desto starkare. Men välj inte för stort i onödan, det blir fula hål i väggen om du någon gång vill ändra om.

- Jag använder oftast 8:ans plugg. Den är 8 millimeter och brukar räcka bra till bokhyllor och liknande. Är det tyngre grejor kan man gå upp till 10:an och om det är lättare, som en tavla eller en vägglampa, brukar det räcka med 5,5 mm, säger Hans Remgren.

På paketet, och ofta även i minimal stil på själva plastpluggen, står det hur stor skruv som passar till.

4
.Välj matchande borr. För 8:ans plugg alltså 8:ans borr. Om du vill veta hur långt in du ska borra kan du märka längden med en tejpbit på borren.

- Men det gör inget om man borrar längre än pluggen fyller.

5
. Borra.

- Har du gott ögonmått blir det rakt, men om du känner dig osäker så borra hellre lite överifrån än underifrån, säger Hans Remgren.

6
.Tryck i pluggen i hålet. Använd hammaren för att få den ända in. Känn så att den sitter bra.

7
.Välj skruv, även denna storlek står på asken, och sätt upp hyllan.

- Till 8:ans plugg kan man använda 5-10 mm skruv. Man får känna efter vad som passar bra, den måste sitta rejält fast. Det gör inget om skruven är längre än pluggen, den brukar gå igenom i så fall, tipsar Hans Remgren.


Problem?

* Det fäster inte? Prova med att fylla i lite husfix eller fästmassa innan du trycker i pluggen och låt det härda.

* Siporexvägg? Prova en trekantsplugg. Den får man slå i hela vägen men den brukar fästa bra.
Detta behövs:
* Slagborrmaskin (en starkare borrmaskin som hamrar inåt samtidigt som den borrar)
* Hammare
* Blyertspenna
* Plugg
* Skruv i matchande storlek.
Gå till toppen