Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Många vågar inte gifta sig utan en ny mödomshinna

Unga kvinnor som återställer sin mödomshinna på plastikkirurgiska kliniker runt om i landet blir allt fler. De kvinnor som vill opereras har haft sex före äktenskapet, trots att familjetraditionen kräver att de är oskulder.

När giftermålet närmar sig kan det få förödande konsekvenser att de inte blöder på bröllopsnatten. Samtidigt finns det läkare som hotas till livet av kvinnornas anhöriga, och vissa kliniker har slutat med operationen.

En rundringning i Malmö och Göteborg visar att ett par kliniker gör mödomsoperationer, och antalet patienter varierar stort mellan städerna. Till Opitz plastikkirurgiska klinik i Malmö kommer upp till fem kvinnor per år.

Illustration: Emma Harrysson

Till City Laser i Göteborg ringer fem kvinnor varje dag.

- Det är förtvivlade tjejer som ringer och gråter, säger Eva Persson, klinikchef på City Laser, där operationen görs sedan två år tillbaka.

Trots att hon har blivit hotad flera gånger, är hon inte rädd. Men det finns läkare som tycker att det är mycket obehagligt, vilket har gjort att kliniken funderar på att sluta med operationerna.

- Jag har personligen fått samtal som "jag vet var du bor", men jag bryr mig inte om det, säger Eva Persson.


Hellre erbjuder hon operationen än låter kvinnorna följa vansinniga råd, som att under bröllopsnatten skära sig i underlivet med rakblad, för att blöda.

- Jag kan inte stå emot, och vill verkligen hjälpa tjejerna.

Om kliniken slutar med operationerna kommer hon att ta reda på vilka andra kliniker i landet som utför den, för att kunna skicka kvinnorna vidare.


Per Gunnar Opitz, klinikchef på Opitzkliniken, är väl medveten om risken för repressalier från närstående som tycker att traditionen är mycket viktig.

- Det är lite obehagligt att en del anhöriga reagerar med hjärtat istället för tanken. De kan mycket väl tycka att jag är en djävul som opererar, säger han, men har hittills aldrig råkat ut för obehag.

Om några veckor är en ny patient inbokad på kliniken. Om Per Gunnar Opitz av etiska skäl skulle säga nej till rekonstruktion av mödomshinnan, finns det andra operationer som han också borde säga nej till, tycker han.

- Ber tjejerna oss om hjälp ska vi hjälpa dem, men behovet är mycket större än de antal jag opererar per år.


Oftast ringer en skolsköterska eller kurator och vill beställa tid åt de unga kvinnorna, berättar han. När de kommer har de sällskap av någon närstående.

Ibland följer pojkvännen med, trots att kvinnan ska gifta sig med en annan man. Det händer också att den blivande mannen själv kommer. Paret har haft en sexuell relation före giftermålet och blir båda ansvariga inför släkten, om kvinnan inte blöder på bröllopsnatten.


Under operationen som tar någon timme, konstrueras en hudflik av slemhinnor som ska ge motstånd vid samlag. Ibland samlar kirurgen upp slemhinnor från slidväggen, annars finns rester kvar av den gamla hinnan som kan användas. Det finna inga garantier, men motståndet ska göra att det blöder.

Förutom den vanliga risken för infektion och blödningar, finns inga medicinska faror med operationen. Det är både Per Gunnar Opitz och Eva Persson överens om. Det är viktigt att prata öppet om problemet för att det inte ska förbli tabu, tycker Eva Persson.

- Naturligtvis tycker jag att operation är vansinnigt, men flickorna kan inte göra något åt det.

Oftast är det släkten, framförallt mammor och mostrar som kräver att kvinnorna ska vara oskuld, och inte de blivande männen, säger hon.
Gå till toppen