Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fortkörare förlorar körkortet vid Bron

Under veckan har 35 bilister blivit av med sitt körkort vid betalstationen på Öresundsbron. Som fortast körde igår en bilist 94 kilometer i timmen istället för 30, som det är på den 300 meter långa sträcka som leder fram till stationen.

ÖRESUNDSBRON. Klagomålen på fortkörare kommer främst från tulltjäns-temän som inte känner sig trygga att vara på vägfilerna när bilister kör in med full fart från motorvägen.

- Tullarna ska kunna röra sig utan att riskera livet, säger polisinspektör Kennie Kullander, chef för trafikpolisen i Malmöområdet.


Vid trafikkontrollen på Öresundsbron rapporterar polisinspektör Kennie Kullander en fortkörare till sina kollegor längre fram. Två av tre bilister får sina körkort indragna, säger han. FOTO: THOMAS LÖFQVIST

Med tjocka skinnhandskar och mössa står han bakom laserhastighetsmätaren. Under två dagar har hans polisgrupp, däribland fem aspiranter, kontrollerat om bilister kör för fort, har körkort eller har druckit alkohol.

Just som vi pratar närmar sig en bil i hög hastighet. Mätaren visar 71 kilometer i timmen och Kennie Kullander rapporterar genast till sina kollegor på andra sidan betalstationen.


- Liten, grön bil i spår 24, klockan 11.18, säger han i sin kommandoradio.

Den gröna bilen vinkas in av polisaspirant Paul Juhlin efter att den har passerat bommarna.

Han ber föraren parkera vid vägkanten, stiga ur bilen och sätta sig i polisens minibuss. Den här gången tar pappersarbetet extra tid.

En åklagare måste meddelas eftersom föraren, förutom att ha fått körkortet indraget, även ska böta för vårdslöshet i trafiken. Det är fjärde körkortet som Paul Juhlin drar in för dagen.


- Många blir förkrossade, gråter, och ser sina liv falla samman, säger han. De måste ha bilen till jobbet eller hämta barnen på dagis. Det är varken roligt att utdela böter eller att ta människors körkort.

Ytterligare en bil har vinkats in till vägkanten. Remus Petrov och Sanne Olsen från Danmark måste böta 600 kronor för att inte ha använt bilbälte.

- Svenskarna ska bara ha pengar, säger Sanne Olsen skämtsamt och vill avklara formaliteterna för att åka till stan och äta. I Danmark är böterna hundra kronor lägre, klagar Remus Petrov. Han har åkt fast där en gång tidigare.

- Från och med nu ska jag alltid ha bälte, ler han.


Finns säkerhetsbälte i ett fordon måste det användas, berättar polisaspirant Nils Magnus Jönsson. Även personer som inte använder bälte i en buss måste numera böta.

- Som passagerare är man själv ansvarig, säger han. Är man under femton ansvarar föraren.

Under våren kommer polisen att göra regelbundna trafikkontroller runt om i Malmö.
Gå till toppen