Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hyresgästföreningen anklagas för slöseri

Den avsatta och avhoppade hyresgästföreningsordföranden Madeleine Moberg tillbakavisar uppgifterna om att hennes mobiltelefonräkningar skulle hota att spräcka föreningens budget.

LUND. - Det är patetiskt av dem att skylla på min mobiltelefon när jag vet hur mycket pengar Hyresgästföreningen lägger på fester för personalen och dyra lokaler, säger Moberg.


När Madeleine Moberg förstod att hon inte skulle bli omvald som föreningsstyrelseordförande hoppade hon av posten två dagar före årsmötet. På årsmötet, som hölls i torsdags, meddelade revisorn Åke Carlsson att han inte kunde tillstyrka ansvarsfrihet för Moberg. Anledningen var hennes flitiga användande av mobiltelefonen, månadsräkningarna har legat på cirka 3500 kronor, och hennes "personliga beteende som ordförande".


- Många av Mobergs samtal har skett mellan klockan 23 och 02 på natten. Och vid den tidpunkten brukar man inte ha medlemssamtal utan förmodligen är det privata samtal, säger Åke Carlsson.


Hyresgästföreningens ekonomichef Sven-Erik Rasmusson säger att föreningen dragit igång en intern utredning kring Mobergs ordförandeskap. Rasmusson har försökt få kontakt med Moberg för att få henne att förklara sina höga mobiltelefonräkningar. Men hon har varken besvarat hans telefonsamtal eller brev.


- Hon har ett bra jobb framför sig om hon ska reda ut alla de här samtalen. Det är inte alls aktuellt med någon polisanmälan. Men om hon använt telefonen för privat bruk vill jag att hon betalar tillbaka pengar, säger Rasmusson.


Moberg säger att hon ringt alla samtal på mobilen "i ett gott syfte" och att samtalen varit nödvändiga för hennes uppdrag som ordförande. Hon uppger att hon jagat kostnader och att hon minskat föreningens utgifter för olika arrangemang. Moberg anklagar istället andra delar av Hyresgästföreningen för att slösa med medlemmarnas pengar.


- Personalen och regionstyrelsen bjöds till exempel på julfest men övriga förtroendevalde fick inte en julmacka. Under en konferens i Trelleborg som jag var med på så bjöd man deltagarna på en fin restaurang och jag fick dåligt samvete över hur mycket av medlemmarnas pengar det dracks och åts för. Dessutom hyr man en lokal på Västra Mårtenstorget som kostar över 95 000 kronor i kvartalet och bara är öppen två dagar i veckan, säger Moberg.


Revisorn Åke Carlsson håller inte med om beskrivningen att det slösas med medlemmarnas pengar men säger att han som revisor för Lunds föreningsstyrelses verksamhet reagerat över att man varit "lite frikostiga". Ekonomichef Sven-Erik Rasmusson säger att det inte handlar om "frikostighet" utan om "okunskap" hos styrelsen.


- Styrelsen har inte förutsett vilka kostnader deras verksamhet fört med sig. Visst är hyran för lokalen hög och torget har inte blivit den samlingsplats vi trodde det skulle bli men vi har ett kontrakt för lokalen som vi inte kan bryta, säger Rasmusson.


Som Sydsvenskans tidigare berättat har Moberg uteslutits ut hyresgästföreningen.
Gå till toppen