Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Jungfrubröst - godsak med lång tradition

- Ledsenhet luktar som mossa. Glädjefulla tankar luktar som geléhallon, skriver Eva Dahlgren i sin bok "Lars och Urban och pudelstjärnorna".

Geléhallon är en del av det svenska kulturarvet.

- Ett geléhallon är en liten röd sockertäckt gelékaramell med rundad topp, skriver ordboken.

Kanske har geléhallon funnits ända sedan första världskrigets tid. Hans Wärnbring, som är chef för Webes konfektyrfabrik, minns i varje fall att han har sett ett papper från 1918 där geléhallon nämndes.


Geléhallonen får sin färg av karmin, ett ämne som finns i sköldlöss. Foto: Johanna Wallin

Receptet är enkelt: man kokar ihop socker, vatten, gelatin, stärkelsesirap, smakämnen och färg.

Geléhallon blir röda av karmin, ett färgämne som finns i sköldlusen Dactylopius coccus. Den lever på kaktusar och aztekerna i Mexiko färgade sina tyger röda med den. 1526 tog den spanske erövraren Hernán Cortes med sig färgämnet hem, och "spanskt rött" blev en dyrbar exportvara.


Många länder ville tillverka karmin själva. På 1700-talet importerade Carl von Linné en nerlusad kaktus till sin trädgård i Uppsala, men redan samma vecka rensade hans flitige trädgårdsmästare bort "ohyran". Händelsen gav Linné ett av hans svåraste migränanfall.


Du hittar karmin under beteckningen E120 på geléhallonpåsen.

Geléhallon är en svensk produkt. Vi provsmakade fyra sorter. Resultatet ser du här under.


Priset beror på var man handlar. En påse som kostar 5:50 hos lågpriskedjan kan kosta 13 kronor på Pressbyrån. Enda fabrikat som alltid kostar mer är de "lyxiga" geléhallonen från Stockholms konfektyrfabrik.


Ordet geléhallon är så gammalt att det har en synonym i ordboken. I mer än fyrtio år har den som bett godishandlaren om jungfrubröst fått små gelékarameller med rundad topp.


Den som ber kirurgen om geléhallon får däremot jungfrubröst.

"Geléhallon, runda, 38 000 kronor", står det i prislistan från Plastikkirurggruppen på Sabbatsbergs sjukhus.

För det priset får du två stycken.

Och hjälp att stoppa dem i dig.

FAKTA

Så smakade geléhallonen

Godast: Webes. Tillverkas i Habo sedan 1952. Spänstig konsistens, lagom frisk och syrlig smak. Det perfekta geléhallonet, tyckte de flesta i smakpanelen.

God tvåa: Aroma. Tillverkas i Stockholm sedan 1928. Bra konsistens tyckte någon, för mjuka tyckte andra. För lite smak, tyckte de flesta.

God trea: Cloetta. Tillverkas i Ljungsbro. Lite för hårda, tyckte de yngsta. Slätstruken men godkänd smak, ansåg panelen.

Klar jumbo: Stockholms Konfektyrfabrik. Tillverkas i Linköping. Hårda. Äcklig smak som inte har med geléhallon att göra, ansåg en enig jury.
Gå till toppen