Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Förnya din garderob

Nu är det dags att gå in i garderoben. Klädkammaren är på väg att ta över rollen som hemmets oas efter köket och badrummet.

I London har det på senare år vuxit fram en ny yrkeskår: Wardrobe Designers. De anlitas för att skapa rymliga klädkammare med allt från lönndörrar och tjusiga träpaneler till perfekt belysning.


Riktiga "garderobsgalningar" låter även installera luftkonditionering i klädkammaren, allt för att kashmirplagg och andra mer ömtåliga kläder ska hålla sig i topptrim. Den som har råd och utrymme har ibland en klädkammare för den varma årstiden och en för den kalla. Och i vissa fall kanske till och med en särskild för enbart skor och accessoarer.


Det finns även företag i London som har specialiserat sig på att komma hem till folk för att ge råd om bästa garderobsförvaringen - hur man bäst hänger sina kläder, vad som bör rensas ut och hur man tar hand om de säsongsplagg som ska läggas undan för sommar- eller vinterhalvåret.


- Ett av de absolut bästa sätten att må bra är att förvara sina kläder på ett vackert sätt i sitt hem - och det gör man bäst med en fantastisk garderob eller klädkammare, enligt Dawna Walter, grundare av The Holding Company, en framgångsrik brittisk butikskedja inriktad på smarta förvaringslösningar.


Kanske är garderobstrenden ett tecken på att vi lever i en modefixerad tid. Men den är också hälsosam:

- Din tid tillhör det mest värdefulla du har och ägnar du det mesta av fritiden åt att leta efter kläder och andra saker kan ett par timmars utrensning bli något som höjer din livskvalitet betydligt, skriver Terence Conran i "Easy Living".


En rörig garderob är slöseri med energi. Det är som den brittiske inredningskungen säger: "vardagliga rutiner blir onödigt komplicerade och man har en känsla av att leva i skuggan av sig själv".

Ordentligt förvarade kläder förblir inte bara snygga och håller längre - en välplanerad garderob kan dessutom ha en lugnande effekt på sinnet.

FAKTA


Förvaringstips

* Förvara aldrig dina plagg i plastpåsar eller i plasthöljen om de ska ligga en längre tid. Det kan skapa kondens och därmed missfärgning. Använd istället speciella klädpåsar i ett material som "andas" eller lägg in kläderna i örngott.

* Om det inte doftar så gott i din klädkammare kan det bero på att du förvarar dina skor där. När skor blir gamla luktar de lätt och kläderna drar åt sig lukten. Sätt in en skål med potpurri med till exempel torkade rosenblad eller med äkta vaniljstänger som sprider väldoft.

* Sätt gärna skoblock i skorna för att hålla dem i form. Finns för både herr- och damskor.
Förvara inte skorna i anonyma kartonger, då blir det hopplöst att hitta just det paret du behöver. Om du förvarar skorna i skokartonger kan du ta polaroidbilder av skorna och fästa bilden på lådan.

* För att undvika mal bör man tvätta kläderna innan man lägger undan dem för säsongen. När det gäller ylleplagg kan det räcka med att de luftas.
Lavendelpåsar är effektiva vapen mot mal. Byts en gång om året. Kryddor som rosmarin, timjan och kanel kan också ha effekt.
Annars är cederträ ett säkert kort mot mal. Lägg i lådor, fäst på galgar. Kolla med ett par månaders mellanrum att de fortfarande doftar. Om inte, sandpappra lätt på träet.

* Släng galgar av ståltråd och använd bara rejäla i trä - eller ännu hellre tygklädda vadderade galgar. De riktigt trendmedvetna klär dem i vackra gamla tyger och dekorerar med gammeldags pärlor och paljetter. Den som har trångt bland kläderna kan använda plastgalgar - inte lika glamorösa, men praktiska.

* Investera i många olika sorters galgar - det finns speciella för kjolar, byxor, skjortor etc. Har man ont om utrymme kan man med fördel skaffa sig några varianter där man kan hänga flera plagg på en och samma galge.

* Dela in dina plagg efter färger. Häng dem sedan efter typ av plagg, alla kjolar ihop. Det blir både snyggt och lätt att hitta.
Också jeans mår bra av att hänga. De blir inte skrynkliga och tar mindre plats.

* Förvara fina handväskor i skyddande tygpåsar. När man köper designerväskor från modehus som Gucci eller Furla ingår ofta speciell förvaringspåse.
Vad kan jag göra mig av med?

Flera modemagasin har uppmärksammat garderobstrenden. I brittiska Harper & Queen kom Julia Dee - som syr om designerkläder och även gör hembesök för att få ordning på folks garderober - med följande tips:

* Alltför trendbetonade plagg. Trender kommer och går och när det åter är dags för en nygammal trend vill man som regel hellre köpa en ny uppdaterad variant än plocka fram gamla kläder.

* Alla billiga plagg. Den här kategorin talar för sig själv, även om plaggen har överlevt så här pass länge.

* Allt som du inte har använt på två år. Var ärlig mot dig själv - kommer du verkligen att ändra kroppsform så mycket att du kan ha plaggen igen?

* Kläder som redan har ändrats och som behöver ändras igen. Speciellt gäller detta byxor. De får aldrig bra passform om de har ändrats flera gånger.

* Slitna skor och stövlar. Inget att spara, bara ut med dem!
Gå till toppen