Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Upp till varje läkare att bedöma fallen

Det är upp till varje läkare att bedöma om en patient har tillräckligt ont för att opereras. Varje klinik bestämmer också själv om en patient ska skickas till ett annat sjukhus än den egna.

Om det gäller operationer som överstiger 100 000 kronor, måste beslutet tas i samråd med en medicinsk rådgivare på sjukvårdsdistriktet.

- Vi försöker att använda oss av kompetensen inom Skåne. Den är att föredra framför vården utanför regionen, säger Håkan Rundberg, sjukvårdsdirektör för sydvästra sjukvårdsdistriktet.


De gånger patienter från Skåne skickas till andra kliniker för operation är när de inte kan få vård i tid, till exempel vid långa vårdköer.

Om en person själv uppsöker en privat klinik, utan en remiss från läkare, får den ingen ersättning från den offentliga sjukvården i efterhand.

- Man får aldrig pengarna tillbaka efter att ha blivit opererad, säger Håkan Rundberg.


Landstingen i Sverige har helt olika regler för när patienter kan få ta del av vården utanför den egna regionen.

- Det är lite orättvist för våra patienter, säger Anne Mörk, informationschef på Ryggkirurgiska kliniken i Strängnäs.


Det innebär att en person som bor i ett landsting kan få en ryggoperation gratis, medan samma operation i ett annat landsting måste bekostas av patienten själv.

- Vi borde ha ett regelverk som är lika för alla, säger Anne Mörk.


För att Ingemar Sernbo, verksamhetschef på ortopeden på Universitetssjukhuset Mas i Malmö, ska kunna skicka en patient till kliniker som i Strängnäs, måste det finnas medicinska belägg för att operationen ger en positiv effekt.

- Det är ingen lätt uppgift att bedöma. Ryggoperationer är bland det svåraste som finns och det är inte säkert att patienten blir bättre, säger han.


En patient har bara sig själv som referens. En läkare väger in mer i beslutet om vem som ska opereras och gör en medicinsk prioritering, enligt Ingemar Sernbo.

- Vem ska få gå först i kön? Det är en demokratisk och komplicerad fråga eftersom den enskilda patienten kan anse sig ha mer ont än andra, säger han.
Gå till toppen