Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lund får ny utbildning för terapeuter

Bristen på kognitiva beteendeterapeuter i Sverige är stor och väntetiderna för den som behöver hjälp är lång.

Ändå är kbt, kognitiv beteendeterapi, en behandlingsform som visat sig vara effektiv mot såväl depression som olika tvångssyndrom.

En av anledningarna till att det finns så få terapeuter är att tillgången på utbildning är begränsad.


Nu startar Lunds universitet, som det andra i landet, en ny legitimationsgrundande utbildning.

- De senaste åren har antalet psykologer med kognitiv och beteendeinriktad kompetens blivit fler i Skåne, men de är fortfarande alldeles för få, säger Gardar Viborg, lektor på Institutionen för psykologi i Lund.


Utbildningen, en integrering av kognitiva och beteendeinriktade terapier, är på 60 poäng och har 22 platser.

Hittills har Uppsala universitet varit det enda i landet som har utbildning i kognitiv beteendeterapi. Därför har det också funnits fler legitimerade terapeuter med den inriktningen i Uppsala- och Stockholmsområdet.


Ulf Sterner, ordförande i Beteendeterapeutiska föreningen, har länge varit aktiv i debatten om behovet av fler kognitiva beteendeterapeuter. Han menar att det är en fråga för regering och riksdag, men att staten och kommunerna varit sparsamma i sina satsningar på utbildningar inom området.


- Ändå visar forskningen att kbt fungerar bättre vid till exempel lätt och måttlig depression och vid ångeststörningar som panikångest, agorafobi (torgskräck, reds anm) och posttraumatiskt stressyndrom, säger Ulf Sterner.


Själv är han, via Beteendeterapeutiska föreningen, kursledare för en psykoterapiutbildning i Kristianstad. I utbildningen ingår bland annat praktik.

- Minst tre patienter ska få behandling, personer som vi ibland rekryterar från OCD-förbundet Ananke, säger Ulf Sterner.


Kognitiv beteendeterapi är i dag en av de psykoterapiformer som har mest stöd i kliniska studier. SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, konstaterade nyligen att sådan terapi har minst lika god effekt vid depressioner som läkemedel.


Vid kbt fokuserar man sig på att angripa de beteenden, tankar och känslor som är problem för patienten. En vanlig behandlingsmetod är att personen ska utsätta sig för det som känns skrämmande eller utlöser ångest.
Gå till toppen