Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

14 mister jobb när AG lägger ner

Fjorton anställda mister sina jobb när AGs-butiken i Höör läggs ner på fredag, den 7 maj. Butiken i Hörby, med tjugo anställda, har sålts till Konsum, som tar över lokalen och en del av personalen den 1 juli i år.

HÖÖR/HÖRBY.

AGs-butikerna ägs av detaljhandelsföretaget BergendahlsGruppen.

- Avvecklingen i Höör och Hörby har ingenting med lönsamheten att göra, säger Peter Lund, operativ chef och vice vd i BergendahlsGruppen. Butikerna är för små för att passa in i vår framtida struktur.

- Dessutom är butiken i Höör i behov av en omfattande upprustning och en sådan investering är inte ekonomiskt försvarbar.


Peter Lund säger att i framtiden skall AGs-butikerna ha större ytor, uppemot minst 2 000 kvadratmeter vilket kan jämföras med Höörs- och Hörbybutikerna på cirka 1 000 kvadratmeter. Framöver måste det finnas lite mer specialvaror, till exempel husgeråd.

AG Favör tog över butikerna i Höör och Hörby från Malms Livs den 1 oktober år 2000.

I måndags kväll informerades personalen om avvecklingen och försäljningen och på fredag är det sista arbetsdagen för de anställda i Höör.

- Visst, det har gått snabbt, säger Peter Lund. Men när beslutet väl är fattat är det lika bra att också verkställa det snabbt. Då slipper personalen leva i ovisshet och det tycker jag är positivt.

BergendahlsGruppen har länge försökt hitta en ny ägare till Höörsbutiken, men inte lyckats.

Lena Karlsson på Handels i Malmö tycker det är beklämmande att BergendahlsGruppen överger Höör och Hörby efter så kort tid.

- Men i det här läget är det lika bra att det går snabbt och de anställda i Höör får arbetsbefriad uppsägningstid.

Den tyska lågpriskedjan Lidl håller på att bygga en varuhall i Höör, men Lena Karlsson har inget större hopp om att de uppsagda på AG kan få jobb där.

- Självklart skall de söka jobben och förhoppningsvis skall arbetsförmedlingen göra vad den kan för att de som önskar får jobb där. Men Lidls princip är att anställa unga killar och tjejer och få i AGs-butiken hör till den gruppen.

AGs i Höör har en årsomsättning på knappt 40 miljoner kronor.

I Hörby har Konsum en varuhall mitt i centrum.

- Men det är problem med parkeringsplatser, säger föreståndaren Lennart Nilsson, och därför blir flytten till AGs-butiken med sina stora parkeringsytor ett lyft för oss. Dessutom får vi en ungefär dubbelt så stor butik.

Konsum har femton anställda. Hur många som skall jobba i den "nya" Konsumhallen är ännu inte klart.

- Personalen i Konsum och AGs slås ihop i anställningsförfarandet, säger Lena Karlsson, och sedan gäller turordningen.

I Hörby är det aktuellt att den danska lågpriskedjan Netto etablerar sig.

- Varken Lidls eller Nettos etableringar har påverkat vårt beslut, säger Peter Lund på BergendahlsGruppen.

När förändringarna är genomförda finns det sjutton AGs-butiker kvar, de flesta i Skåne.
Gå till toppen