Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

HSB köper ut Johnny Örbäck

Turning Torso-bygget har skapat en öppen konflikt mellan HSB Malmös styrelse och den förra vd:n Johnny Örbäck. Han vägrade sitta kvar som vd eftersom han saknade förtroende för styrelsen.

MALMÖ. Nu kräver styrelsen att Örbäck helt ska bort från företaget. En advokat har fått i uppdrag att förhandla med Örbäck.

- Förhandlingarna handlar om ekonomiska villkor när Örbäck lämnar HSB, säger styrelseordföranden Anders Nord.

Enligt marknadsföringen hade Turning Torso aldrig blivit till utan Johnny Örbäck (bilden).

Men den åttonde april satte HSB Malmös styrelse oväntat in Greg Dingizian som ny verkställande direktör. Då hette det att Johnny Örbäck behövde lägga all kraft på Turning Torso-bygget.


Sedan dess har konfliktnivån höjts. HSB-stämman har ajournerats och stämmodelegaterna har krävt svar om besluten bakom torso-bygget.

Redan i höstas fick advokat Staffan Lindblad HSB-styrelsens uppdrag att gå igenom beslutsvägarna. Advokatrapporten redovisades för styrelsen vid juletid. Den ska redovisas när HSB-stämman återupptas på söndag, men styrelseordföranden Anders Nord avslöjar redan nu att Johnny Örbäck i advokatrapporten får bära ett stort ansvar.

- Våra ägare och medlemmar har synpunkter på fördyringen där nere och den ganska stora nedskrivningen i projektet. Där har den verkställande direktören naturligtvis ett stort ansvar, precis som styrelsen. Finns det ingen ordentlig kommunikation mellan vd och styrelse så uppstår ett misstroende, säger Anders Nord.


Enligt Anders Nord råder det ett ömsesidigt misstroende mellan styrelsen och Johnny Örbäck.

- Vi har inte förtroende för varandra. Mer detaljerad vill jag inte vara före stämman, säger Nord.


Både ordföranden och vice ordföranden betonar att det inte finns några som helst misstankar om oegentligheter eller brott.Däremot tycks styrelsen mena att Johnny Örbäck har tagit sig för stora friheter och fattat beslut han inte har haft befogenhet att fatta.

- En bakgrund är advokatens oberoende genomgång av beslutsvägarna. Allt har inte följt reglerna, säger vice ordföranden Barbro Molin.


Att köpa ut Örbäck kan bli dyrt. Han är 51 år gammal och skulle enligt tidigare planer ha arbetat till 2005 års utgång. Då hade han enligt årsredovisningen haft rätt till ett halvårs avgångsvederlag och 80 procent av lönen fram till 65 års ålder. Som HSB:s vd har Johnny Örbäck enligt Anders Nord tjänat drygt 74 000 kronor i månaden.


Enligt styrelseordföranden har Johnny Örbäck redan slutat arbeta.

- Förhandlingarna med Örbäck förs per telefon. Jag kommer att få en rapport om utvecklingen inför stämman på söndag, säger Anders Nord.
Gå till toppen