Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Barn värvas till islamiströrelse

Ungdomar, till och med barn i 10-årsåldern, värvas av den fundamentalistiskt islamska Hizb-ut-Tahrir.Rörelsen delar ut flygblad i invandrartäta bostadsområden som Tåstrupgård väster om Köpenhamn, i metron, utanför sport- och ungdomsklubbar.


KÖPENHAMN.

Föräldrar och lärare i Brøndby känner sig pressade och hotade av medlemmar i rörelsen.

Det var unga invandrare tog kontakt med dansk tv och berättade om värvningsförsöken, som skrämt upp politiker och föräldrar.


Hizb-ut-Tahrir, namnet betyder befrielsepartiet, har funnits i Danmark sedan mitten av 1990-talet. Det blev mer allmänt känt, då föreningen ordnade möte efter 11 septemberattackerna i USA.

På hemsidan och med flygblad har rörelsen hetsat mot den judiska befolkningen. Tusentals köpenhamnare har fått propaganda blad med ett citat ur Koranen: "Dräp dem, var än ni finner dem, och fördriv dem, som de fördrev er."


Riksåklagaren har undersökt om det med lagens hjälp går att väcka åtal mot rörelsen. Grundlagens paragraf 78 lyder: "Föreningar som verkar genom eller försöker uppnå sina mål med våld, anstiftan till våld eller liknande brottsliga medel mot oliktänkande, kan upplösas genom dom."

Men riksåklagaren kom så småningom fram till att lagen inte ger stöd för att Hizb-ut-Tahrir kan förbjudas i Danmark.


När de nya larmen om rörelsens aktiviteter kom fram, hände fyra saker:

* Skol- och ungdomsledare i Köpenhamns i andra invandrartäta områden rapporterade att de inte har märkt av eller hört något om värvningsförsök eller hot.

* Dansk folkeparti, Socialdemokraterna, borgerliga Radikale Venstre och Kristendemokraterna, en majoritet i folketinget, den danska riksdagen, ville tvinga justitieministern att beordra riksåklagaren att väcka åtal mot Hizb-ut-Tahrir.

* Ett antal jurister och statsvetare sa att det var ett dumt beslut, eftersom riksåklagaren redan och nyligen kommit fram till att lagen inte ger stöd för ett förbud. Dessutom ska politiker se upp med att begränsa förenings- och yttrandefriheten.

* Moderata muslimska organisationer och imamer förutspådde att ett åtal eller ett förbud skulle ge medlemmarna martyrstatus och öka rörelsens attraktionskraft.


När veckan var slut hade Socialistiskt folkeparti sagt ett bestämt nej till att försöka tvinga fram ett åtal.

Socialdemokraterna, som varit splittrade i frågan, var på reträtt. Radikale Venstre sa att möter man sakargument bör man ändra sig, och retirerade.

Det flygblad som Hizb-ut-Tahrir nu delar ut, är en inbjudan till möte söndagen den 9 maj i Nørrebrohallen. Rubriken är: "Västs angrepp på Islam - seger eller nederlag för väst?" Tre anföranden annonseras: "Är västlig kultur förenlig eller stridande mot Islam? Vad är demokrati som väst försöker tvinga på den muslimska världen och hur förhåller sig islam?" Och "Vilka är orsakerna till konflikten mellan väst och islam?".


Hizb-ut-Tahrirs talesman Fadi Abdullatifs ämne lyder: "Kommer den demokratisk-kapitalistiska ideologin att lyckas införliva islam som den gjort med kristendomen? Kommer den att besegra islam som den besegrade kommunismen?"


I en intervju i danska morgontidningen Politiken avvisar Fadi Abdullatif att Hizb-ut-Tahrir skulle förespråka våld, hota lärare och moderata muslimer, eller stödja terroraktioner.


Integrationsminister Bertel Haarder har en annan syn på saken och säger: "Vi står inför ett helt nytt fenomen, när en förening som drivs av förakt för kvinnor och demokrati, försöker snärja unga själar." Därför har han beställt en undersökning av samtliga grundskolebarns attityder till demokrati, fundamentalism och kvinnosyn.


Polisen har efter tv-inslagen i början av veckan haft en grupp ute på skolorna i Brøndby för att klara ut vad som pågår och om det är brottsligt.

- Hittills handlar det om en undersökning. Vi kan ännu inte säga om de bryter mot lagen genom sitt uppträdande eller med det material de delar ut. Hittills har vi inte sett dem göra annat än sånt som också till exempel Jehovas Vittnen gör, säger kriminalinspektör Vagner Eliseholm till morgontidningen Berlingske Tidende.

FAKTA

Förbjuden i flera länder
Hizb-ut-Tahrir bildades 1953 i Jerusalem.
Rörelsen ser islam som en politisk ideologi, men den är inte registrerad som politiskt parti i Danmark, där den förmodas ha några hundra medlemmar. Rörelsen är bokstavstroende och vill införa islamisk lag.

Hizb-ut-Tahrir kritiseras i den muslimska världen för att vilja försvara gammal folksed och patriarkala värderingar.
Rörelsen har förknippats med våldsaktioner och är förbjuden i flera, också muslimska, länder.
Gå till toppen