Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sparförslaget sågas av patienter och läkare

Nu kommer reaktionerna på Onkologens sparförslag både från Bröstcancerföreningens riksorganisation (BRO) och från Onkologiska kliniken. Enligt dem är det orimligt att inte erbjuda dyra behandlingar till cancerpatienter.

LUND: Ingrid Kössler är ordförande i BRO och reagerar kraftigt på flera punkter i sparförslaget.

- Jag kan inte tro att det är sant. Var sjätte timme dör en kvinna i Sverige av bröstcancer. Det är skandal att man sparar in pengar genom att dra in på behandling av patienter med en livshotande sjukdom, säger hon.


Sydsvenskan presenterade i söndags det sparförslag som Onkologen i Lund tagit fram, för att få bukt med en kostnadsökning på 9,2 miljoner. Ett av förslagen är att sluta eller kraftigt minska på antikroppsbehandlingen med herceptin.


Även Per Malmström, överläkare på Onkologen i Lund, är emot att lägga ner behandlingen.

- Det är inte rimligt att ta bort denna behandling, när den ges på sjukhus i andra sjukvårdsregioner, säger han.


De patienter som behöver behandlingen skulle kunna skickas till andra sjukhus, men det är ingen lösning eftersom det också kostar pengar.


Bröstcancerpatienter som har fått ett återfall i sin sjukdom kan förlänga livet med flera månader om de behandlas med antikroppen herceptin. Behandlingen är ny, kostsam och används tillsammans med cellgifter vid aggressivare cancerformer. Idag finns inget alternativ till herceptin.

- När det finns effektiva behandlingar vill man självklart erbjuda sina patienter dessa. Patienterna idag är medvetna och ställer frågor, vilket gör det svårare att säga "tyvärr, vi kan inte erbjuda behandlingen". Ingrid Kössler kommenterar också förslaget att behandla patienter var tredje vecka i stället för en gång i veckan. Det blir jobbigt för personer som är känsligare för cellgifter och biverkningar och som måste dela upp doserna på fler tillfällen. Låga doser är också viktigt för unga mammor som lever med avancerad bröstcancer.


- Lågdosbehandlingen gör att de kan fortsätta att hämta barnen på dagis. De tappar inte håret och kan leva ett mer normalt liv, än om de ligger utslagna efter en starkare behandling var tredje vecka, säger Ingrid Kössler.


Utvecklingen för cancerbehandling går snabbt och nya mediciner framställs hela tiden. Det största problemet är inte att Onkologen i Lund har överskridit sin budget med flera miljoner tycker Per Malmström. Istället är det ett faktum att medicinerna på alla områden inom sjukvården blir dyrare och att den ökade kostnaden i framtiden måste räknas med i budgeten.

- Vi måste kunna erbjuda ny, etablerad behandling, säger han. Och den kostar pengar.
Gå till toppen